– Harald, kan vi filme deg mens du dusjer?

– Ja-ja, her er det bare å bli med inn!

Sammen med Senkveld-makker Thomas Numme (45) befinner Rønneberg seg i skrivende stund på en tre ukers norgesturné, som startet i Bodø den første uka i januar. For å feire starten på turnéen, fikk TV 2 altså bli med inn i dusjen, live på nett-TV.

Fra før har de fleste nordmenn fått med seg at TV-duoen ikke er redde for å by på seg selv, eksempelvis under «Rønnis'» nakenyoga. Og så var det altså denne dusjen.

– Vi er veldig gjestfrie folk, ler Harald.

– Men det gjør jeg når jeg har folk hjemme óg, fortsetter han.

– Du slipper folk inn i dusjen?

– Det er en bra ice breaker! Men med TV-kameraet i dusjen hadde vi en fin avtale, at vi bare skulle filme fra navelen og opp. I min verden er det luksus. Så da er det helt greit.

Den ene tingen som gjør dem sure

Thomas og Harald smiler cirka alltid når de er på TV. Thomas og Harald smiler cirka alltid når de ikke er på TV også.

Når klokka er 19.43 og Harald står i en tett gang backstage og venter på å gå på scenen for turnéens femte livesending mens han får én beskjed på det ene øret, én på det andre og en siste man ikke skjønner hvor det skal bli plass til, smiler han.

Når klokka er 23.30 på en buss på vei fra Sandefjord til Kristiansand etter en lang dag med direktesending og Thomas tråler bussen med en slapp bærepose han fyller med tomflasker, smiler han.

BLIDE I BODØ: Thomas og Harald fotografert under en promoinnspilling på taket av Scandic Havet i Bodø, turnéens første stopp. Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2
BLIDE I BODØ: Thomas og Harald fotografert under en promoinnspilling på taket av Scandic Havet i Bodø, turnéens første stopp. Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2

Når TV 2 intervjuer dem i hotellrestauranten på turnéens siste stopp i Kristiansand, er de sent ute. Opptak av innslag til fredagens sending har bydd på forsinkelser, et ventende lokalpressekorps har måttet smøre seg med tålmodighet før de slapp til, og programlederne rekker så vidt å slurpe i seg en fiskesuppe med blåskjell samtidig som de tar bilder til Snapchat og lar seg intervjue, før de må haste videre. De smiler fortsatt.

– Blir dere aldri sure?

– Sure? Vi blir kanskje ikke sure, reflekterer Thomas.

– Nei, ikke sutrete, i alle fall, sier Harald.

– Det kommer veldig lite godt ut av å være muggen, fortsetter han.

– Men vi har jo evnen til å være sur, legger makkeren til.

Svaret på spørsmål om hva som faktisk ville stilnet smilene, kommer kontant. Det tar Numme cirka et halvt sekund før han svarer:

Se video: Thomas og Harald ble vekket i Bodø

– Trafikk! Trafikk kan jeg fort bli sur i.

Partneren er enig.

– Ja, jeg er også litt hissig i trafikken! Faktisk. Men på turnéen kjører vi ikke selv, så da går det bra. Men de passive sjåførene ... Når de glir over på gult så jeg får rødt ... Da blir du ikke invitert på kaffeslabberas.

– Det er liksom dét som gjør deg sur, i livet?

– Ja, da blir jeg litt muggen.

Med 70 stykker på tur

Programlederne er på reise med rundt 70 mennesker. Fotografer, researchere, produksjonsledere, produsenter, assistenter, regissører, lydfolk. Harald tror omfanget av produksjonen gjør at de holder beina plantet på jorda. Og smilene plantet i fjeset.

Se millionklippet: Harald gjør nakenyoga

– Jeg tror det handler litt om, både på et stort prosjekt som dette og generelt, at man setter pris på det alle gjør. Vi er én gjeng som lager dette. Dette handler ikke bare om oss to, vi er ikke noe viktigere enn noen andre. Vi får generelt alt for mye oppmerksomhet, vi får som regel skryten og oppmerksomheten etter en sending. Folk kommer til oss, og sjelden til produsenten vår, Hege, eller fotografen vår, Roy. Så vi synes det er ekstremt viktig at vi viser dem at vi ser dem og at vi setter pris på dem. Det er 70 stykker som jobber for at vi skal kunne gå ut på den scenen og levere god underholdning, sier han engasjert.

– ... Og det er vi ekstremt takknemlige for! Det skjer så mye som Thomas og jeg ikke aner skjer for at vi skal kunne gå ut der. Og da har vi ikke lov til å gå rundt og være sure. Så enkelt er det. Det er ikke lov. Da må du være blid og takknemlig og tenke at du er heldig som har den jobben. Og så får du gå på do hvis du er muggen, sier han før det ser ut som det går et lys opp for ham.

– ... MEN! Hvis du tar deg en sjokkis! En Smil, så er jeg smilende!

– Som du ser, har ikke Harald rusproblemer. Han går på sjokkis, ler Thomas.

– Jeg har en ting jeg pleier å si: Har du lyst på sjokkis, så ta’ræ en sjokkis, gliser Harald.

Hadde aldri jobbet med Thomas og Harald: – Jeg ble kjempeoverrasket

Produsenten for Senkveld på turné, Hege Vik Hansen (32), har aldri jobbet med Thomas og Harald tidligere.

PRODUSENTEN: Hege Vik Hansen er produsent for Senkveld på turné. Hun er positivt overrasket over programlederparet. Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2
PRODUSENTEN: Hege Vik Hansen er produsent for Senkveld på turné. Hun er positivt overrasket over programlederparet. Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2

– Jeg ble kjempeoverrasket, sier hun til TV 2 i et produksjonsrom som er stappet fullt av rekvisitter til sending.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor engasjert, dyktige og motiverende de er. De er fantastiske folk. Og de kan så mye! Jeg har aldri laget Senkveld før, mens de har laget flere tusen episoder. Så det er ufattelig digg å lene seg på dem, innholdsmessig: De vet hva som funker og hva som ikke funker. De er veldig fine folk å jobbe med. Og så er de så hyggelige som de virker på TV, fortsetter hun.

– Har du noen gang opplevd dem som sure eller vanskelige?

– Aldri. Og det mener jeg på ordentlig. Og det er ikke sånn at vi ikke diskuterer. De har meninger og jeg har meninger, men jeg har aldri opplevd noen av dem som sure. Faktisk.

– Blir du lei, må du gjøre noe annet

Servitøren, som på forhånd har annonsert at han synes det er stas med TV-besøk, spør om fiskesuppa smaker godt. Thomas og Harald skryter av den, smiler, takker.

Ikke vist på TV: Det Harald IKKE vet, er at mikrofonen er på

Restaurantbetjeningen får sitt, i likhet med presse, fans og nevnte 70 mennesker i produksjonen. TV-profilene forteller at de har få problemer med å støtt og stadig gi av seg selv, selv om det er mange som har et ønske om å få.

– Jeg tror at hvis du blir lei av sånt, må du gjøre noe annet. Og så kan man styre det litt. Det er ikke sånn at du kommer på hotellrommet, og der venter det tolv mennesker. Hvis man ikke er i kjempehumør, kan man jo velge litt. Kanskje ikke på turné, men sånn i hverdagen. Men vi har gledet oss til å komme ut i Norge og treffe alle slags folk! Og så er det jobben vår, sier Harald.

Hadde ikke trua på BI-Harald i begynnelsen

TV har vært jobben til Thomas og Harald siden 2000. Den gang var Numme programleder i et ungdomsprogram på NRK, Trigger, sammen med Solveig Kloppen (44). To timer, hver fredag.

De trengte en filmanmelder.

– Da sa Solveig «jeg tror vi kan bruke en fyr som heter Harald». Han var en eks-kjæreste av en venninne av henne. Han kom fra BI, og jeg hadde litt sånn på følelsen av at det ikke var den beste søknaden til å lage morsom TV, mimrer Thomas.

BEGYNTE HOS KONKURRENTEN: Thomas Numme var programleder i NRK da han snublet over Harald Rønneberg i 2000. Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2
BEGYNTE HOS KONKURRENTEN: Thomas Numme var programleder i NRK da han snublet over Harald Rønneberg i 2000. Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2

– ... Men så hadde vi prøver, og det funket veldig, veldig bra! Så begynte han å lage tullete filmreportasjer for oss, basert på filmenes cover eller hva som passet best til taco, vinkler som det. Og så fant vi gradvis ut at intervjuene jeg ikke trengte å forberede, var de intervjuene med Harald. For vi hadde så bra kjemi! Det gjorde seg selv. Da var det gjort, fortsetter 45-åringen.

Krevde å jobbe sammen på Idol

Da TV 2 bestemte seg for å lage den første Idol-sesongen på norsk TV i 2003, falt programledervalget på Thomas Numme.

– Da jeg fikk tilbudet, sa jeg: «Jeg vil ha med Harald Rønneberg!».

Kravet ble møtt med skepsis.

BLE MØTT MED SKEPSIS: Da Harald Rønneberg ble foreslått som makker for Numme for første gang, var TV 2 skeptiske. Forespørselen ble møtt med spørsmålet «hvem faen er Harald Rønneberg?». Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2
BLE MØTT MED SKEPSIS: Da Harald Rønneberg ble foreslått som makker for Numme for første gang, var TV 2 skeptiske. Forespørselen ble møtt med spørsmålet «hvem faen er Harald Rønneberg?». Foto: Sandra Mei Ling Noer / TV 2

– «Hvem faen er Harald Rønneberg?!», nærmest roper Thomas.

– Og det var et helt legitimt spørsmål, ler Harald.

– Det er bare vi som skjønner 100 prosent hvordan vi har det

Siden milleniumsskiftet har det altså vært Thomas og Harald. Tospannet som ikke trenger å introduseres ved etternavn.

Litt som John, Paul, Ringo og George. George Harrison var for øvrig sjeleglad for at han var med i The Beatles. De var fire stykker som delte på oppmerksomheten. Det var ikke som Elvis, som måtte stå i stormen alene.

Thomas og Harald er glade for å ha noen å stå i stormen med.

– Jeg er veldig fornøyd med det! Jeg har en fyr her som takler oppmerksomhet veldig bra, og som kan gå litt foran meg. Det er topp, sier Thomas.

– Det er utrolig deilig å være to i det. Selv om vi har vært heldige og det vi gjør har gått bra og er en suksess, så er det ikke alt som er like gøy i det vi gjør, alltid. På slutten av dagen er det kanskje bare Thomas og jeg som skjønner 100 prosent hvordan vi har det. For det er litt vanskelig å forstå hvordan det er å være den som står i front. Akkurat som vi sikkert ikke helt forstår de som ikke gjør det. Så det er utrolig deilig å kunne sparre på det, sier Harald.

Se hva Thomas og Harald svarte seerne live på TV2.no!

Numme innrømmer at stemningen mellom dem ikke til enhver tid er munter.

– Vi har debriefer innimellom. Og da har vi det veldig høyt under taket. Hvis ting lugger, føler jeg at jeg kan si det til Harald, men han tar det i beste mening absolutt alltid. Vi er konstruktive med hverandre. Og jeg tror det er ganske viktig å være åpen om det. Det å gå og ulme på ting, det funker ikke.

– Vemodig med turnéslutt

Det eneste som ligger igjen i suppeskålene, er tomme blåskjell.

Servitøren spør om de har lyst på cæsarsalat til hovedrett, programlederne unnskylder seg fordi de ikke har tid. De må haste av gårde til innspillingen av et nytt videoinnslag til kveldens Kristiansand-sending, som altså blir den siste på norgesturnéen.

Numme medgir at han ikke er helt klar for å dra hjem til Oslo igjen.

Hvor flinke er Thomas og Harald i trønderdialekt? Se og le!

– Jeg kunne vært på turné litt lenger, jeg! Jeg synes det er kjempegøy og jeg har hatt det dritbra. Jeg tenker at det er litt vemodig at det er siste sending nå. Men vi skal tilbake og lage det programmet vi egentlig lager, så det blir bra å komme tilbake og se om vi kan dra med oss noe fra turnéen og inn i programmet.

Rønneberg trekker paralleller til det de har beskrevet som et desidert høydepunkt i karrieren når han tenker på at det er over.

– Jeg tror vi kommer til å ha samme følelse som vi hadde da vi gikk av scenen i Oslo Spektrum den gangen. Det var en stor opplevelse. Da vi kom inn i garderoben, lukket vi døra, og da var det bare oss i tre sekunder før det eksploderte. Da sa jeg til Nummis, «Nummis, dette blir ikke siste gang! For dette var moro!».

  • Senkveld på turné avsluttes i Kristiansand fredag klokken 21.40 på TV 2. Deretter fortsetter Senkveld som normalt fra Oslo fredager til samme tidspunkt.