SETTER REKORD: Lenge etter vokalist Freddie Mercurys død, fortsetter Queen å sette rekorder på Storbritannias albumlister. Foto: Anwar Hussein
SETTER REKORD: Lenge etter vokalist Freddie Mercurys død, fortsetter Queen å sette rekorder på Storbritannias albumlister. Foto: Anwar Hussein

Queen setter ny rekord

GOD KVELD NORGE (TV 2): Nå eies albumet av hver fjerde husstand i Storbritannia.

Queen skriver historie i Storbritannia ved å bli de første til å selge syv millioner eksemplarer av et individuelt album. Det melder BBC.

Deres første «Greatest Hits»-samling fra 1981 inneholder klassiske singler som «We Will Rock You» og «Bohemian Rhapsody», og har vært en bestselger i årevis.

Nylig passerte den sin tusende uke på den britiske albumlisten.

En million eksemplarer foran ABBA

Bandets gitarist, Brian May (75), kaller den siste bragden for «gledesfulle nyheter».

– Ingen album har gjort dette før i historien. Takk, det setter vi pris på, sier han i en uttalelse.

– Det britiske publikum og deres uendelig gode smak har gjort dette til det mest solgte albumet i historien, la trommeslager Roger Taylor (72) til.

Storbritannias bestselgende album gjennom tidene

  1. Queen - «Greatest Hits»
  2. ABBA - «Gold»
  3. The Beatles - «Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band»
  4. Adele - «21»
  5. Oasis - «(What's The Story) Morning Glory?»
  6. Michael Jackson - «Thriller»
  7. Pink Floyd - «Dark Side Of The Moon»
  8. Dire Straits - «Brothers In Arms»
  9. Michael Jackson - «Bad»
  10. Queen - «Greatest Hits II»

Queens «Greatest Hits» leder tidenes albumliste med nesten en million eksemplarer foran ABBAs samlealbum «Gold» fra 1992.

– Da den ble utgitt for første gang i 1981 var samleplater som «Greatest Hits» relativt sjeldne, kun forbeholdt de aller største artistene, sier Martin Talbot, administrerende direktør for de offisielle hitlistene.

– Det er ingen tvil om at den enorme suksessen har gjort like mye som alle andre utgivelser for å gjøre hit-pakker til det tilstedeværende albumkonseptet det er i dag, sier han til BBC.

31. mest strømmede i verden

Bandets andre «Greatest Hits»-album, utgitt en måned før sangeren Freddie Mercury døde i 1991, er også Storbritannias tiende største plate, med et salg på rundt fire millioner.

UTGITT EN MÅNED FØR: Queens «Greatest Hits II» ble utgitt kun en måned før vokalist Freddie Mercury døde. Foto: MARCO ARNDT/AP
UTGITT EN MÅNED FØR: Queens «Greatest Hits II» ble utgitt kun en måned før vokalist Freddie Mercury døde. Foto: MARCO ARNDT/AP

I 2014 ble Queens «Greatest Hits» det første albumet som overgikk seks millioner salg i Storbritannia. På den tiden talte diagrammet kun «rene» salg - det vil si vinyl, kassett, CD og nedlastninger. Året etter ble streaming tatt med i beregningene, med 1000 lyttinger som teller som ett «salg».

På Spotify er Queen for øyeblikket den 31. mest strømmede i verden, foran andre store band og artister som The Beatles som ligger på 44. plass, og Michael Jackson som er nummer 68.