Asparges og posjerte egg
Mesterkokk Bent Stiansen gir oss sin oppskrift på asparges med vinaigrette og posjerte egg på toast.
Nederst i artikkelen finner du oppskriften på sitrusmarinerte jordbær med vaniljeis.
Asparges med vinaigrette - dette trenger du:
- Beregne 3-4 stk asparges pr person
- Rikelig med vann til koking
- 2 ss havsalt og 2 ts sukker pr. liter vann
Vinaigrette:
- 1 dl finhakket sjalottløk
- ½ dl hvit vineddik
- 2 dl jomfru olivenolje
- 2 ss gressløk
- 2 ss hakket kjørvel
- 2 ss hakket estragon
- Salt og kvernet hvit pepper
Slik gjør du:
Kok opp vann med salt og litt sukker. Brekk av nederste delen av aspargesen. Den brekker i skillet mellom hardt og trenete asparges og mykt aspargeskjøtt. Skrell den fra toppen ned mot bunnen. Jeg pleier å starte 5 cm fra toppen å skrelle meg nedover. Fosskok vannet og kok aspargesen i 5 minutter for hvite asparges og 2-3 minutter for grønne asparges. Den skal bli mør å få frem den fine søtsmaken , men fremdeles ha litt spenst igjen. Legg på fat og hell over vinaigretten. Du kan forkoke asparges og avkjøle den i iskaldt vann med isbiter, for så å varme den opp i kokende vann i 1 minutt ved servering.
Posjerte egg på toast - dette trenger du:
- 8 ferske gårdsegg (til 8 personer)
- 2 ss hvitvinseddik
- 1 ss salt
- 1 l vann til posjering av eggene
- 4 skiver loff til toast
Slik gjør du:
Kok opp vann med salt og eddik for å posjere eggene i. Knekk ett og ett egg i en kopp og hell egget i det kokende vannet. Nå ser du at eggehviten trekker seg sammen rundt eggeplommen. Ta neste egg og gjør det samme. Eggene skal posjeres i 4 minutter slik at plommen er flytende. Når egget er ferdig tas det opp og legges i kaldt vann. Rens vekk tynne eggehviteflak og eggene er klare til å ha i salaten. Det er lurt å posjere kun fire egg av gangen .For å lykkes må du bruke så ferske egg som mulig. Legg lune posjerte egg på nytoastet loff.
Sitrusmarinerte jordbær med vaniljeis - dette trenger du:
(Til 4-5 personer)
- Ca. 600 g friske jordbær
- 2 dl saft fra appelsin
- ½ dl saft fra sitron
- ¼ dl saft fra lime
- 1 dl flytende honning
- 1 ss vaniljesukker
- 1 dl mandler, hakkede
Slik gjør du:
Skyll eventuelt jordbærene og skjær av den grønne hamsen. Del store jordbær i skiver. Bland sitrussaftene med flytende honning og vaniljesukker og hell over jordbærene. La de marinere i 15 minutter og server dem med hakkede mandler og vaniljeiskrem, kesam med vanilje eller pisket krem smakt med vaniljesukker.