Salad Nicoise - salat fra Frankrike
Dette er en av verdens salatklassikere. Du finner den i utallige varianter verden over. Den skal alltid inneholde tunfisk, egg, ansjos og oliven.
Wenche besøker mesterkokk Bent Stiansen sitt paradis i Lorgues i Frankrike. . Bent synes det er så kjedelig med tunfisk fra boks, han bruker gjerne fersk tunfisk eller rå salmalaks, som bare så vidt er stekt og så rullet i persille før den skjæres i delikate skiver og tilsettes i salaten.
Dette trenger du til 4-6 personer:
- 200 g rå, fersk tunfiskfilet eller rå salmalaks
- 1 ss olivenolje
- Salt og pepper
- 1 bunt persille
- Ca. 1 l revet og vasket blandet salat
- 1 dl ristede pinjekjerner
- 1 dl stenfrie sorte oliven fra Nice
- 4 kokte egg
- 4 modne tomater
- 1 stk løk i tynne skiver
- 50 g sardellfileter eller ansjosfileter
Dressing:
- 3 stk ansjosfileter
- 2 eggeplommer
- 2 ss hvit vineddik
- 2 ss vann
- 2 dl jomfruolivenolje
- Salt og pepper
Slik gjør du:
Start med tunfisk eller laks. Del fileten i to stykker, ca. 3 x 3 cm i snittflaten. Salte og pepre fisken og stek 20 sekunder på hver side i en teflonpanne med olje. Rull så fisken i finhakket persille og pakk inn i plastfolie.
Rens salat og riv den i pene biter. Legg den i iskaldt vann i 10 minutter. Rist så vannet godt av. Ha salaten i en bolle med stenfrie oliven, ristede pinjekjerner og båter av «smilende» egg, kokt i 8 minutter (da får eggene en myk plomme). Avkjøl eggene og del i to. Del tomatene i båter og fjern kjernene. Ha tomatbåtene i bollen. Pakk ut fisken av plasten og skjær den i skiver som legges på toppen av salaten med ansjosfileter og tynt skårede løkringer. Hell dressing over ved servering.
Dressing:
Ha finhakket ansjos, eggeplommer, vann og eddik i en bolle og kjør sammen med håndmikser mens du sper med olivenolje. Smak til med ansjoslaken og pepper.