Salad Nicoise - salat fra Frankrike

Dette er en av verdens salatklassikere. Du finner den i utallige varianter verden over. Den skal alltid inneholde tunfisk, egg, ansjos og oliven.

Wenche besøker mesterkokk Bent Stiansen sitt paradis i Lorgues i Frankrike. . Bent synes det er så kjedelig med tunfisk fra boks, han bruker gjerne fersk tunfisk eller rå salmalaks, som bare så vidt er stekt og så rullet i persille før den skjæres i delikate skiver og tilsettes i salaten.

Dette trenger du til 4-6 personer:

  • 200 g rå, fersk tunfiskfilet eller rå salmalaks
  • 1 ss olivenolje
  • Salt og pepper
  • 1 bunt persille
  • Ca. 1 l revet og vasket blandet salat
  • 1 dl ristede pinjekjerner
  • 1 dl stenfrie sorte oliven fra Nice
  • 4 kokte egg
  • 4 modne tomater
  • 1 stk løk i tynne skiver
  • 50 g sardellfileter eller ansjosfileter

Dressing:

  • 3 stk ansjosfileter
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss hvit vineddik
  • 2 ss vann
  • 2 dl jomfruolivenolje
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Start med tunfisk eller laks. Del fileten i to stykker, ca. 3 x 3 cm i snittflaten. Salte og pepre fisken og stek 20 sekunder på hver side i en teflonpanne med olje. Rull så fisken i finhakket persille og pakk inn i plastfolie.

Rens salat og riv den i pene biter. Legg den i iskaldt vann i 10 minutter. Rist så vannet godt av. Ha salaten i en bolle med stenfrie oliven, ristede pinjekjerner og båter av «smilende» egg, kokt i 8 minutter (da får eggene en myk plomme). Avkjøl eggene og del i to. Del tomatene i båter og fjern kjernene. Ha tomatbåtene i bollen. Pakk ut fisken av plasten og skjær den i skiver som legges på toppen av salaten med ansjosfileter og tynt skårede løkringer. Hell dressing over ved servering.

Dressing:

Ha finhakket ansjos, eggeplommer, vann og eddik i en bolle og kjør sammen med håndmikser mens du sper med olivenolje. Smak til med ansjoslaken og pepper.