KRIG: Ukrainske Kalush Orchestra får mye oppmerksomhet. Foto: Heiko Junge / NTB
KRIG: Ukrainske Kalush Orchestra får mye oppmerksomhet. Foto: Heiko Junge / NTB

Ukrainas bidrag med politisk bønn på scenen: – Vær så snill!

TORINO, ITALIA (TV 2): Kalush Orchestra benyttet finaleplassen til å skape bevisthet rundt krigen i Ukraina.

Kalush Orchestra avsluttet opptredenen med hendene på hjertet mens de ropte:

«Jeg ber for dere alle, vær så snill å hjelp Ukraina, Mariupol!»

Siden det ikke er lov å ytre seg politisk på denne måten, risikerer de å bli disket.

TV 2 har snakket med en i den ukrainske delegasjonen som bekrefter at de vet om de potensielle konsekvensene med å ytre det de gjorde.

Politisk

Aftenpostens kulturkommentator Robert Gjestad tror ikke det vil få konsekvenser for Kalush Orchestra.

– I teorien og ifølge regelboken kan du bli disket, men det kommer aldri i livet til å skje. Det hadde vært tidenes skandale.

VG har stilt spørsmål til Europeiske kringkastingsunionen (EBU) om hvilke konsekvenser opptrinnet kan få.

– Vi forstår de dype følelsene rundt Ukraina for øyeblikket, og anser kommentarene fra Kalush Orchestra og andre artister som uttrykker støtte til at det ukrainske folk som humanitære snarere enn politiske i natur, sier de til avisen.

Det var knyttet spenning rundt om Den europeiske kringkastingsunion (EBU) ville sensurere Ukrainas bidrag Kalush Orchestra da de opptrådte på scenen.

Under generalprøven på fredag, hvor pressen fikk være til stede, prøvde rapperen i gruppa og skrike ut et budskap til de fremmøtte.

Produsentene kuttet lyden hans, og det var umulig å høre hva han sa. Andre land, som for eksempel Spania og Australia, fikk muligheten til å takke publikum etter at de var ferdig med å synge. Men hos Ukraina ble lyden kuttet umiddelbart etter at siste strofe var sunget.

Under finalen fikk altså Kalush Orchestra likevel lov til å ytre seg politisk til rundt 180 millioner TV-seere.

Også Islands bidrag, Systur, støttet Ukraina på scenen. De skrek: «Fred for Ukraina!»

Tydelig mål

I et intervju med TV 2 tidligere i uken, fortalte frontfiguren at de håper at de med sin deltakelse i Eurovision, kan vise Europa at kulturen deres fortsatt er i live, til tross for krigen som fremdeles herjer i hjemlandet.

– Det er en vanskelig situasjon i Ukraina nå. Familien min er i vest, men det er en risiko over hele landet. Raketter flyr over folks hus daglig, det er tre-fire flyalarmer per dag. Det er et lotteri. Man vet aldri hva som kan skje, så ingen kan føle seg trygge i Ukraina akkurat nå, sier Psyuk før han fortsetter:

– Den ukrainske kulturen er truet, og den blir ødelagt nå mens vi snakker om det. Vårt mål er å vise Europa at kulturen vår er i live, at den er unik og at vi har mye å by på.

Relatert