En smak av Italia med pasta bolognese

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Pasta bolognese faller i smak hos store og små. Prøv Wenches versjon av den populære retten.

Fredag var det pasta bolognese som stod på menyen hos Wenche, Denne kan også lages uten kjøtt. Se hvordan lenger ned i oppskriften.

Kjøttsaus:

1 løk

1-2 stilk stangselleri

1- 2 gulrøtter

2 ss olje

2 ss smør

3-4 skiver bacon

1-2 fedd hvitløk

Ca ½ dl olje til steking

Ca 400 g karbonadedeig/kjøttdeig

1 ½ dl hvitvin/kraft

½ ts revet muskatnøtt

Salt, pepper

4 toppede ss tomatpure

1 boks hermetiske hakkede tomater

3 dl kraft

2 dl melk ev melk som tåles

2-3 ss balsamicoedik

1/2 1 dl nyrevet parmesan

Til servering - spagetti eller tagliatelle, kokes etter anvisning på pakken.

For å få en kjøttfri pastasaus kan du erstatte kjøttdeig/karbonadedeig med hermetiske røde/sorte bønner eller linser (uten lake). Følg fremgangsmåten til sausen, men uten å brune kjøttdeig. Tilsett bønner/linser i den ferdige tomatsausen, eller server kun tomatsausen til pastaen.

Slik gjør du:

Rens og finhakk bacon, løk, stilkselleri og hvitløk og riv opp gulrot på råkostjernet . Begynn med å steke baconet i oljen. Tilsett grønnsakene og hvitløk og surr mykt i olje og smør i 6-8 min.

Rør om slik at kjøttdeigen ”korner” seg opp. Tilsett hvitvin og kok inn. Tilsett muskatnøtt, salt, pepper, hermetiske tomater og tomatpure rørt ut i litt av kraften.

Hell eventuelt på mer kraft og la alt småkoke/trekke i minst 50-60 min med lokket ¾ på, pass på at det ikke koker tørt , tilsett ev litt mer kraft.

Tilsett melk og balsamicoeddik, la koke 8-10 min og smak til med salt og krydder.

Bruk en stavmikser og mos tomat og kjøttsausen til en fyldig saus. Smak til med eventuelt mer krydder.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet.

Server pasta dype tallerkener og legg passende mengde kjøttsaus over. Riv over en smakfull, hvit, fast ost.

Tips: Rester av kjøttsausen kan fryses og brukes til senere pastamiddager, til lasagne eller som fyll på pizza.