Ulike silderetter til påskebordet

Egg og sild hører med til påske. Her er diverse varianter som lages i god tid før servering - også flott å gi bort som gave.

Egg og sild kan serveres både til frokost, lunsj og aftens. Litt sildesalat på en flatbrødbit er fin forrett før middagen eller som en smårett til kvelds.

Sildesalat med egg, poteter og karri:

  • 4 kokte poteter, velg kokefaste poteter
  • 1 løk
  • 3-4 hardkokte egg
  • 3-4 stk kryddersildfileter
  • 3 dl lettrømme
  • ¾-1 ts karri

Slik gjør du:

Del kokte poteter i små/mellomstore terninger. Finhakk løk og legg i kaldt vann, for å trekke ut litt av den rå løksmaken. Hell løken i en liten sil før løken brukes i sildesalaten, la vannet renne godt av.

Bruk en eggdeler til å dele de hardkokte eggene. Del først en vei, snu og del på tvers, slik at du får hakkede egg.

Smak rømmen til med ¾ ts karri. Karrismaken vil bli mer fremtreende etter ca. 1 døgn.

Vend sammen alle ingrediensene og smak eventuelt til med litt karri før servering.

Kremet sennepssild:

  • 3-4 sildefileter/kryddersildfileter
  • 1 dl rømme
  • ½ dl majones
  • ½ dl grov sennep
  • 1-2 ss akevitt eller 1 ts knust karve
  • ½ ts flytende honning (kan sløyfes)
  • Grovmalt pepper og litt salt (smak deg fram)
  • Finhakket dill, tilsettes ved servering

Slik gjør du:

Skjær sildefileten i biter eller terninger. Bland resten av ingrediensene i en bolle. Vend inn sildebitene. Smak til med salt, pepper, karve og honning. La silden stå og trekke smak i kjøleskapet minst 1 døgn før servering. Silden holdbar i minst 8-10 dager.

Sildesalat med eple og rødbeter:

  • 3-4 spekesild/kryddersildfileter
  • 1 ½ dl lettrømme
  • 2 epler
  • 4-6 skiver syltet rødbeter
  • 1 liten løk
  • 3-4 ss rødbetelake
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Hvis silden er salt legg den i skummet melk 1-2 timer.

Skjær epler og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland alt i rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper. La salaten stå og trekke i værelsestemperatur 1-2 timer eller natten over i kjøleskap før servering. Server eventuelt med egg.

Sursild:

  • 4-6 spekesild fileter
  • 1-2 løk i tynne ringer

Lake:

  • 1½-2 dl sukker
  • 1 dl eddik
  • 2 dl vann
  • 1 ts hel svart pepper

Slik gjør du:

Skjær sildefiletene i gaffelbiter. Rens og skjær løken i tynne ringer. Legg sild og løk lagvis i et glass/bolle.

Kok opp alle ingrediensene til laken og avkjøl. Hell laken over silden. Sett på lokk og la stå på kjøkkenbenken 6-8 timer. Oppbevar kaldt i kjøleskap. Holdbar i kjøleskapet i 2-3 uker.