Den klassiske formkaken - marmorkake

Ikke la marmorkake gå i glemmeboken - formkake med en lys og en mørk deig.

Oppskriften er til 1 form a ca. 1 1/2 l.

Dette trenger du:

Grunndeig:

  • 150 g mykt smør
  • 150 g sukker
  • 3 egg
  • 1 dl melk
  • 250 g hvetemel
  • 1 ½ ts bakepulver

Deig 2:

  • ⅓ av den lyse deigen
  • 2 ss kakao
  • 2 ss sukker
  • ½ dl matfløte eller melk

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 170 grader. Smør en form på ca. 1 1/2 l med litt smeltet smør eller spray med formfett og dryss med mel. Dekk eventuelt bunnen av formen med en strimmel bakepapir. Det gjør det enkelt å ta kaken ut av formen.

Rør smør og sukker lyst og kremaktig. Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt. Rør inn mel og bakepulver vekselvis med melken. Røren skal ikke røres seig.

Bland sammen kakao, sukker og ½ dl melk og rør inn i ⅓ av den lys deigen. Den mørke deigen skal ha samme konsistens som den lyse deigen.

Fyll halvparten av den lyse røren i formen, legg den mørke røren over og resten av den lyse røren på toppen.

Trekk en gaffel gjennom røren. På denne måten vil den lyse og mørke deigen sige litt over i hverandre og danne et mønster.

Stek kaken på nederste rille i varm stekeovn 170 grader i 50-60 minutter. Prøv med et trespidd/bakenål om kaken er gjennomstekt. Det skal ikke henge igjen deig på pinnen/nålen når den stikkes i kaken.

Avkjøl kaken litt før den hvelves på rist. Nystekte formkaker er ganske løse og brekker lett, de må behandles forsiktig.