Full forvirring etter skandalen: – Snakkes om at han kan miste prisen

Will Smiths reaksjon på en spøk om kona overskygget alt annet under nattens Oscar-utdeling. Oscar-akademiet tar avstand fra vold etter hendelsen.

Salen skjønte knapt hva som skjedde da Smith gikk opp på scenen under humorinnslaget til Chris Rock og slo ham etter at han dro en vits om kona, Jada Pinkett Smith.

– Jada, jeg elsker deg! «G. I. Jane 2». Gleder meg til å se deg i den, sa Rock i spøken og refererte til at hun i likhet med hovedrollen i filmen ikke har hår. Det var etter denne spøken at Smith gikk opp på scenen.

Se video av hendelsen øverst i saken.

Pinkett Smith har tidligere vært åpen i sosiale medier om at hun har sykdommen alopecia, og at hun derfor ikke har hår.

Les også: Dette er Oscar-vinnerne

Etter å ha blitt slått til sto Rock målløs igjen på scenen.

– Ikke prat om kona mi, roper Smith gjentatte ganger etter å ha gått tilbake til plassen sin i salen.

I etterkant ble det spekulert i om det hele var et planlagt stunt, men kort tid etter showet skrev Oscar-akademiet på Twitter at de tar avstand fra vold.

– Akademiet tolererer ikke noen form for vold, står det i uttalelsen.

– Ikke akkurat det vi skal drive med nå

Etter utdelingen sa «Verdens verste menneske»-produsent, Thomas Robsahm, til TV 2 at han først trodde opptrinnet var en del av showet.

– Jeg trodde først at det var en del av showet, men det var ganske åpenbart etter hvert at det var et ikke. Helt uakseptabelt synes jeg da.

TRODDE DET VAR SHOW: Thomas Robsahm. Foto: Terje Bendiksby
TRODDE DET VAR SHOW: Thomas Robsahm. Foto: Terje Bendiksby

Videre sier han at det i miljøet nå snakkes om at hendelsen kan få store konsekvenser for Smith.

– Nå snakkes det om at han kanskje kommer til å miste prisen. Vold er jo ikke akkurat det vi skal drive med nå for tiden, jeg synes det var skikkelig dårlig stil. Det var sjokkerende.

Det er The New York Post som melder at høytstående kilder i filmindustrien i Hollywood hevder at Smith kan bli bedt om å gi tilbake prisen sin som følge av voldsepisoden.

I etterkant av hendelsen vant Smith prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle i «King Richard». Han benyttet i takketalen anledningen til å beklage oppførselen sin.

– Jeg vil unnskylde til The Academy og til de andre nominerte.

– Kunne ha drept ham

Flere kjente Hollywood-navn har i etterkant av opptrinnet sagt hva de mener om Will Smiths handlinger. Blant dem, filmprodusent Judd Apatow, kjent for filmer som «40 Year Old Virgin», «Knocked Up» og «Superbad».

I en tweet som nå er slettet skal han ha skrevet følgende, skriver The Rolling Stones:

REAGERER: Fimprodusent, Judd Apatow. Foto: Jordan Strauss
REAGERER: Fimprodusent, Judd Apatow. Foto: Jordan Strauss

– Han kunne ha drept ham. Det der er rent ute av kontroll sinne og vold. De har hørt en million spøker om seg selv de siste tre tiårene. De er ikke nybegynnere i denne verdenen av Hollywood og komedie. Han mistet hodet.

Også komiker Kathy Griffin reagerer på Twitter.

– La meg fortelle deg noe, det er veldig dårlig praksis å gå opp på scenen og fysisk mishandle en komiker. Nå må vi alle bekymre oss for hvem som vil bli den neste Will Smith i klubber og på teatre.

– En merkelig opplevelse

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) var til stede i salen i anledning nominasjonene til «Verdens verste menneske», hun forteller til TV 2 at det var vanskelig å oppfatte hva som egentlig skjedde da Will Smith entret scenen.

– Når man sitter i en veldig, veldig stor sal og ser noe sånt skjer på lang avstand, så blir man litt sånn «oi, hva var det som egentlig skjedde». Jeg tror hele salen var litt sånn «hva var det egentlig som skjedde nå?».

– Så vi måtte egentlig komme ut av salen og sjekke nettavisene før vi egentlig skjønte hva som lå bak. Det ble litt oppstandelse, men ikke så veldig mye. Men det ble litt sånn wow-øyeblikk å være der. Å se det skje var selvfølgelig en merkelig opplevelse.

TIL STEDE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og filmprodusent Thomas Robsahm. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2
TIL STEDE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og filmprodusent Thomas Robsahm. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2

Vil ikke straffeforfølge

En talsperson for Los Angeles Police Department sier mandag morgen til Rolling Stone at de ikke vil straffeforfølge Smith etter slaget, fordi Chris Rock ikke ønsker å anmelde.

– Våre etterforskere er gjort oppmerksom på en hendelse som involverte to personer under Oscar-utdelingen. Hendelsen dreide seg om at en person klappet til en annen. Vedkommende som var involvert ønsket ikke å melde saken til politiet. Hvis vedkommende ønsker å involvere politiet på et senere tidspunkt, vil LAPD ha anledning til å fullføre en fullstendig etterforskning, sier talspersonen.

Relatert