FJERNET: Barbados kvitter seg med det britiske monarkiet, og fjerner dronning Elizabeth som statsoverhode. Foto: Odd Andersen
FJERNET: Barbados kvitter seg med det britiske monarkiet, og fjerner dronning Elizabeth som statsoverhode. Foto: Odd Andersen

Dronning Elizabeth gratulerer Barbados med ny status

GOD KVELD NORGE (TV 2): Barbados fjerner dronning Elizabeth som statsoverhode.

Barbados, som er en øystat øst i Det karibiske hav, kvitter seg nå med det britiske monarkiet, og blir en uavhengig republikk.

Dronning Elizabeth (95) ble fjernet som statsoverhode, og øynasjonen kuttet båndene til henne på mandag i en offisiell seremoni.

Dronningen gratulerer

Barbados fikk først uavhengighet fra Storbritannia i 1966. Nasjonen kunngjorde i september at de ville fjerne dronning Elizabeth som statsoverhode, og avsluttet nesten 400 år med britisk styre.

President Sandra Mason er nå statsoverhode, og fungerte tidligere som generalguvernør for øystaten.

I et brev sendt til Mason, gratulerte dronning Elizabeth både henne og Barbados med deres nye status, skriver People.

– Ved denne betydningsfulle anledningen, og din overtakelse av vervet som Barbados første president, gratulerer jeg deg og alle barbadianere, skriver dronningen.

Prins Charles holdt tale

Videre skriver dronningen at landene har hatt et partnerskap basert på felles verdier, delt velstand og tett samarbeid om en lang rekke saker, inkludert nylig arbeid med klimaendringer.

Dronningen selv deltok ikke på mandagens seremoni, men det var prins Charles som representerte den britiske monarken. Det var første gang et seniormedlem av kongefamilien deltok på en slik overleveringsseremoni.

Under talen sin pekte Charles på Storbritannias rolle i slavehandelen og menneskehandelen fra Afrika, Barbados og Karibia.

– Fra de mørkeste dagene i vår fortid, og slaveriets forferdelige grusomhet, som for alltid preger vår historie. Folket på denne øya former veien videre med styrke, sa prinsen i sin tale.

Relatert