Kjøttboller i brun saus og potetmos
Kjøttboller serveres med hjemmelaget brun saus, potetmos og ovnsbakte rotgrønnsaker.
Dette trenger du til 4 personer:
Kjøttboller:
- 400 g kjøttdeig, karbonadedeig eller kvernet kjøtt av kylling
- 1 ½ ts salt
- 2-3 ss smuldret loff uten skorpe eller halvgrovt brød bløtet i melk eller vann, eller bruk 1 ½ ss potetmel
- 1 egg (kan sløyfes ved allergi, erstatt eventuelt med 1-2 ts ekstra med potetmel og 1 ss kaldt vann)
- 2-3 ss finhakket løk
- Grovmalt pepper
- ¼ ts malt allehånde
- ¼ ts malt/finrevet muskatnøtt
- Eventuelt finhakket persille
- 2-3 ss iskaldt vann eller melk
- Smør eller olje til steking
Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene til en jevn farse. Form til små kjøttboller og stek i olje eller smør. Ta opp kjøttbollene, fortsett med å lage sausen i stekepannen eller sil stekesjyen over i en kasserolle. Tilsett hvetemelet og brun til gyldenbrun under omrøring. Spe med varm kraft litt etter litt mens du rører/visper godt til en glatt saus. Kok opp og la trekke 10-12 minutter, rør om en gang imellom, tilsett eventuelt matfløte mot slutten. Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt litt mer salt (det er salt i soyasausen også). Legg kjøttbollene over i den varme sausen.
Brun saus:
Tips glutenfri: Jevn sausen med maisennamel rørt ut i litt vann og velg glutenfri soyasaus.
- 3 ss av stekefettet, eventuelt smør eller margarin uten melk
- 3 ss hvetemel
- 5-6 dl kraft/buljong av storfe
- Eventuelt 1 dl matfløte
- 1 ts soyasaus
- Salt, pepper
Slik gjør du:
Smelt smør, rør inn hvetemel. Brun til gylden karamellfarge under omrøring. Spe med varm kraft fra de kokte kjøttbollene, litt etter litt, mens du rører/visper godt til en glatt og fyldig saus. Kok opp og la trekke 8-10 minutter. Smak til med salt, pepper og soyasaus. Ønsker du en litt kremet saus, tilsett eventuelt litt matfløte. Tips: Du kan også smake til sausen med litt brunost eller solbærsaft i stedet for soyasaus.
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Del gulrøtter og kålrot i staver. Legg i et ildfast fat, dryss med salt og pepper og vend inn olje. Stek i varm stekeovn 225 grader til grønnsakene er møre ca. 30 minutter.
Potetmos:
Skrell og kok biter av poteter og eventuelt skiver/biter sellerirot møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og mos sammen med litt smør og og melk og smak til med salt, pepper, eventuelt gressløk eller revet muskatnøtt
Tips: Kjøttbollene kan også serveres uten saus og potetmos, men med salat og tzatziki.
Tips: Kjøttboller er gode som restemat, for eksempel som fyll i pitabrød med salat og tzatziki eller i grov tortilla med salat og dressing.