Wenches fiberrike havrebrød

Hjemmebakt brød smaker alltid godt til frokost, lunsj eller kvelds - kanskje med en kopp varm kakao?

Nederst i artikkelen finner du også oppskriften på kakao med kanel og chili.

Fiberrikt havrebrød

2 brød i 2 liter brødformer. Begynn med å lage en fordeig og la heve ca. 20 minutter før du fortsetter med deigen. Ønsker du å lage deig på morgenen/kvelden og bake ut på ettermiddagen/neste morgen bruk kald væske. Dekk til bakebollen og sett den på et litt kjølig rom, ikke kjøleskap i 6-7 timer.

Fordeig:

  • 300 g små lettkokte havregryn
  • 150 g grov sammalt hvete
  • 100 g havrekli
  • 6 dl lunkent vann (15-20 grader)

Hoveddeig:

  • Ca. 700 g hvetemel
  • 1 pk gjær, fersk eller tørrgjær
  • 4 dl vann eller skummet melk
  • 1 ss honning (kan sløyfes, men gir god smak)
  • ½ dl rapsolje til baking (annen nøytral olje kan også brukes)
  • Egg eller litt rapsolje til pensling
  • Små havregryn til dryss

Slik gjør du:

Begynn med å lage fordeig i en stor bakebolle. Bland sammen det tørre tilsett vann og elt sammen til en klissete deig, i kjøkkenmaskin eller for hånd. Dekk til bakebollen og la heve i ca. 20 minutter i romtemperatur.

Etter 20 minutter tilsett resten av det tørre som er nevnt i hoveddeigen. Fersk gjær smuldres i melblandingen, tørrgjær tilsettes rett i melblandingen. Tilsett lunken skummetmelk/vann, honning og rapsolje og elt sammen til en klissete deig. Dekk til bakebollen og sett til heving ca. 50 minutter. Mens brødet hever smør 2 brødformer, ca. 2 liter med olje. Dekk eventuelt bunnen med en strimmel bakepapir.

Ha litt mel på bakebordet og ta ut deigen og del den i to emner/biter. Elt lett sammen og form til 2 brød som legges i de smurte formene. Dekk til med et bakeklede og la etterheve i ca. 45 minutter, til dobbel størrelse.

Varm stekeovn til 225 grader. Pensle brødene med egg (eventuelt rapsolje hvis egg ikke tåles). Dryss med små havregryn og lag 3-4 skråsnitt med en spiss tynn kniv på overflaten. Sett brødformene på stekovnsristen i den varme stekeovnen og stek i 40-45 minutter.

Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist. Brød oppbevares best i en brødpose/papirpose. Skal brødene fryses bruk en frysepose, brødene bør være helt avkjølt før de legges i fryseposene.

Kakao med kanel og chili

(Chili kan sløyfes for den som vil ha en mild kakao)

  • 1 l lettmelk elle H- melk
  • 1 bit hel kanel
  • 1 vaniljestang
  • 3 ss kakaopulver
  • 1 ts finhakket rød chili (uten frø) eller ¼ ts chilipulver
  • Ca. ½ dl honning, smak deg fram, honning kan erstattes med 2-3 ss brunt sukker
  • 100 g mørk finhakket kokesjokolade
  • Eventuelt 2-3 flak med havsalt

Slik gjør du:

Hell melk i en kasserolle. Del/splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljestang og frø i kasserollen sammen med hel kanelstang, kakao, eventuelt finhakket chili og honning eller brunt sukker. Visp godt sammen. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Trekk kasserollen vekk fra platen. Tilsett finhakket sjokolade og rør om til sjokoladen har smeltet. Smak eventuelt til med 2-3 flak havsalt. Tips: Om ønskelig topp koppen med pisket krem.

Relatert