Brennende kjærlighet - en dansk klassiker

En god hjemmelaget potetmos er utgangspunktet for denne tradisjonsretten. Dryss over stekt bacon og sopp - og gjerne løk, rødbeter eller epler.

Dette trenger du:

  • 5 store melne poteter
  • 5 dl grønnsaksbuljong eller 5 dl vann og 1 grønnsaksbuljong
  • 1 ½ dl melk
  • 1 ss smør
  • Salt, pepper
  • Eventuelt ½ dl finrevet fast hvit ost
  • Ca. 200 g bacon (eller 400 g, danskene er rausere på baconet enn oss her i Norge)
  • 1 løk
  • 150-200 g sjampinjong
  • Finhakket vårløk eller gressløk
  • Grovmalt pepper

Slik gjør du:

Skrell potetene og skjær i biter og kok i buljong eller vann til potetene er møre, ikke tilsett salt. Hell av buljong/vann, damp og mos potetene. Tilsett melk og smør og rør godt sammen. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt revet muskatnøtt. Tilsett eventuelt ½ dl finrevet ost i potetmosen.

Skjært bacon i biter og sopp i skiver. Stek først bacon til det er sprøtt. Ta opp baconet og stek sopp i baconfettet. Legg bacon tilbake i stekepannen.

Anretning: Legg potetmos på en tallerken, dryss over stekt bacon og sopp. Om ønskelig legg over rødbeter skåret i strimler, legg dem på et kjøkkenpapir slik at laken trekkes ut. Eller stek epler i tynne båter og legger over potetmos og bacon. Dryss over finhakket vårløk eller gressløk og nykvernet pepper ved servering.

Syltet rødløk:

Syltet rødløk kan også legges over potetmosen. Skjær 1-2 store rødløk i tynne skiver og legg over i et glass med lokk. Kok opp 1 dl eddik, 1 dl vann og 2 dl sukker og hell over løken i glasset. Sett på lokk. Børe lages minst 2-3 timer før den skal servers. Holdbar i kjøleskapet i 3-4 uker.

Relatert