Sommelier Liora Levis beste burgundviner. Foto: TV 2
Sommelier Liora Levis beste burgundviner. Foto: TV 2

Derfor er disse vinene i verdensklasse

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Den franske vinregionen Burgund regnes som et av verdens beste vinområder – med de mest elegante vinene. Så vi ble nysgjerrige på hvilke viner sommelier Liora Levi ville anbefale.

Det er ingen vinregion i hele verden som er mer kompleks enn Burgund. Den har mer enn 3000 enkeltprodusenter og strekker seg fra Chablis i nord, samt strekningen fra Dijon og ned til Lyon, Côte Maconnais og Beaujolais.

Hoveddruesortene er de røde pinot noir og gamay og de hvite druesortene chardonnay og aligoté.

Mange vinentusiaster mener at vinene som kommer fra Burgund er verdens aller beste, og dette synes også på prisen. Selv de enkleste, men gode vinene har en startpris på rundt 200 kroner.

I tillegg er Burgund et av de områdene som ble hardt rammet av frost i våres. Hos noen produsenter resulterte det i at store deler av årets avling er ødelagt. Lite vin og svært høy etterspørsel resulterer i enda stivere priser i tiden som kommer.

Vi utfordret God morgen Norges vinekspert, Liora Levi, til å anbefale fire burgundviner i normalt prissjikt og en alkoholfri variant.

1. Hvitvin: Sebastien Dampt, Chablis 2019, Burgund, Frankrike, kr 229,- (bu)

– Mange vet ikke at Chablis både er en vin og et lite vinområde som tilhører vinregionen Burgund. Det finnes kun hvitvin i Chablis og denne lages alltid på Chardonnay-druen, sier Liora Levi.

2. Hvitvin: Chavy-Chouet, Bourgogne Les Femelottes 2019, Burgund, Frankrike, kr 224,90 (bu)

– Domaine Chavy-Chouet er en produsent som har 15 hektar vinmark fordelt rundt i Meursault, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin, Volnay og Pommard. Vinmaker Romaric Chavy jobber økologisk og er ekstremt nøye med arbeidet både i vinmark og kjeller. Hver eneste vinstokk blir besøkt og sjekket minst 12 ganger i løpet av et år, forklarer Levi.

3. Rødvin: Faiveley, Bourgogne Pinot Noir 2019, Burgund, Frankrike, kr 239,90 (basis)

– Rødvinene i Burgund lages for det meste av pinot noir-druen. Domaine Faiveley er en hundre år gammel vingård med 127 hektar vinmark, en av de aller største i Burgund. Dette er en fruktig og saftig vin, med preg av røde bær, blomster og urter. Tørr ettersmak med god lengde.

4. Beaujolais: Stephane Aviron, Morgon Côte du Py 2020, Burgund, Frankrike, kr 200,- (basis)

– De røde Beaujolaisvinene har igjen blitt populære, selv om mange husker vinene fra 80-tallet som suppete og kjedelige, sier Levi.


– Hvert år, tredje torsdag i november er det slipp at av de nyeste, ferske vinene fra området laget på gamay-druen. Så 18. november finnes det ekstra mye god vin å handle i denne kategorien. Denne er en av mine favoritter og den kan du få tak i allerede i dag i mange pol rundt om i landet. Til forskjell fra mange andre franske viner, bør Beaujolais i de fleste tilfeller drikkes så ung som mulig, forklarer Levi.

5. Alkoholfritt: Gardsmost Eplegløgg, Vestland, Norge, kr 80,10 (parti)

– En alkoholfri gløgg! Med denne kommer du i julestemning, avslutter Liora Levi.

Relatert