Salat med lun chevre à la Bent Stiansen

Nylig ble mesterkokk og Bocuse d'Or-vinner Bent Stiansen utnevnt til fransk ridder for sitt mangeårige fokus på fransk matkultur. Her deler han sin oppskrift på en herlig salat med toast, syltede valnøtter og lun chevre fra Haukeli.

Gode tips dersom du skal servere gjester:

Syltede valnøtter kan lages 2-3 dager før servering.

Toast kan lages to dager før servering.

Salaten kan skylles og gjøres klar dagen før servering, oppbevar i boks med lokk, ev. en bolle dekket med plastfilm slik at den holder seg sprø.

Toast kan stekes dagen i forveien, legg på et fat og dekk ev. med et kjøkkenhåndkle.

Dressing til salat kan lages noen timer eller dagen i forveien (oppbevares i romtemperatur).

Dressingen vendes inn i salaten rett før servering.

Chevre gratines på toasten rett før servering.

Syltede valnøtter:

2 dl valnøttkjerner

1 dl sukker

1 dl portvin

1 dl rødvin

1 ss sitronsaft

Legg valnøtter i kaldt vann og kok opp. Hell av vannet . Gjør dette 3 ganger for å bli kvitt bitterstoffene i skallet. Brun/smelt sukkeret til lys karamell i en liten kasserolle. Tilsett portvin, rødvin og saft fra sitron. Kok til karamellen løse seg opp. Tilsett valnøtter og kok på svak varme i ca. 15 min til sausen begynner å tykne litt. Avkjøl .

Toast av baguette

1 baguette

3 ss olivenolje (gjerne fransk!)

Del baguetten i 24 skiver. Legg skivene på et stekebrett penslet med olivenolje. Stek i varm stekeovn 190 ℃ i ca. 10 min til skivene er lys brune. Avkjøl.

Salat med valnøtter og chevre. Foto: TV 2
Salat med valnøtter og chevre. Foto: TV 2

Rett før servering

Ta chevre ut av kjøleskapet og skjær i skiver. Legg toastene på et stekebrett. Legg skiver av chevre på toastene og stek til osten smelter og overflaten blir lys brun.

Vend sammen salat og dressing.

Anrett den varme toasten med ost på tallerkenen sammen med salat, dressing, syltede valnøtter og frisk kjørvel.

Vel bekomme!