Bidos og finnbiffgryte

Her er to grytevarianter med reinsdyrkjøtt- enkle å lage og vips har du et festmåltid.

Bidos - samefolkets festmat

  • 500 g reinsdyrkjøtt i terninger
  • 1 løk
  • 3-4 gulrøtter
  • 2-3 mellomstore kokefaste poteter
  • Smør eller margarin til steking
  • Eventuelt 2 ss hvetemel (kan sløyfes)
  • 3-4 dl vilt/kjøttkraft eller alkoholfritt mørkt øl
  • Eventuelt 1-2 knuste einebær, eventuelt 1-2 ts tørket timian (valgfritt, moderne versjon)
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Stek kjøtt i biter i smør/margarin. Tilsett hakket løk, poteter, eventuelt sellerirot og gulrøtter i terninger. Dryss over hvetemel, spe med kraft og la koke til kjøtt og grønnsaker er møre, 40-50 minutter. Smak til med salt og pepper.

Finnbiff gryte med blåmuggost

Til 3-4 personer

  • Ca. 500g reinsdyrskav/finnbiff
  • ½-1 finhakket løk
  • Salt , pepper
  • Smør/margarin til steking
  • 200-300 g sopp i biter (kan sløyfes)
  • 1 boks seterrømme (eventuelt mindre om du ønsker det)
  • 1-2 ts blåmuggost (gjerne en lokal ost fra ditt nærområde, kan sløyfes)
  • 1-2 ts rognebær, tyttebær eller ripsgele

Slik gjør du:

Stek finnbiff og finhakket løk til finnbiffen er gyllen, tilsett sopp mot slutten av steketiden. Dryss på salt og pepper. Tilsett rømme og kok inn til passe konsistens og kjøttet er mørt. Smak til med rognebærgele, salt, pepper og eventuelt litt mer blåmuggost.

Potetmos: Skrell og del 4-5 melne poteter i biter. Kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet. Mos potetene sammen med 2-3 ss smør, eventuelt 2-3 ss av kokevannet til en glatt mos. Smak til med salt og pepper.

Relatert