Tiramisu - ekte italiensk nytelse
Denne klassiske italienske desserten tar litt tid å lage, men det er det verdt!
Desserten kan lages i en dyp form/fat med kanter og flat bunn, ca. 20x18 cm eller porsjonsglass/kopper med 3-5 cm høy kant. Tiramisu kan med fordel lages dagen i forveien eller minst 4-6 timer før servering.
Ladyfingers (savoiardi) kjøpes i vanlig dagligvarebutikk. Kan eventuelt byttes ut med strimler av sukkerbrød eller glutenfritt sukkerbrød, se tips.
Dette trenger du:
Kaffesirup:
- 1 dl espresso, smakfull sterk kaffe
- 3-4 ss brunt sukker
- 4-5 ss kaffelikør (Tia Maria, Amaretto, Drambuie, portvin eller annen likør/søt vin (marsalavin kan også brukes)
- Akoholfri : Erstatt kaffelikør med 4-5 ss kaffe smakt til med brunt sukker og eventuelt honning og noen dråper mandelessens.
Ostekrem:
- 3 egg (normal størrelse)
- 75 g melis eller fint sukker
- Frø fra 1 vaniljestang
- 500 g temperert mascarponeost (nøytral kremost til baking kan brukes)
- 1 dl fløte
- 16-20 stk fingerkjeks (lady fingers/savoiardi)
- 4-5 ss kakao
- 4-5 ss revet mørk sjokolade
Slik gjør du:
Begynn med å lage kaffesirupen. Løs opp sukkeret i varm espresso, tilsett likør/vin. Avkjøl
Ostekrem: Skill eggene, plommer og hviter hver for seg. NB! Kun 2 eggehviter skal brukes.
Visp 3 eggeplommer med halvparten av melis/sukker og frø fra vaniljestang til en lys og tykk eggedosis. Pisk resten av sukker/melis med 2 eggehviter til en stiv glatt, blank marengs og vend inn i eggedosisen. Rør/visp mascarpone og fløte til en glatt masse og vend/rør inn i eggedosisen og rør til en glatt krem (uten klumper).
Dypp fingerkjeksen i kaffeblandingen og legg i formen eller servingsboller/glass. Fortsett med å legge mascarponekremen og dyppet kjeks lagvis. Avslutt med mascarponekrem. Dekk med plastfilm og sett kaldt. Sikt over kakao og dryss over høvlet sjokolade ved servering.
Tips for glutenfri: Lag en tynn sukkerbrødbunn. 2 eggehviter 1-2 ss sukker/melis, 1 dl mandelmel.
Visp eggehvitene til de er stive, tilsett sukker og visp videre. Vend inn mandelmel med en slikkepott. Bre deigen utover et stekebrett dekket med bakepapir, ca. 2 cm høyde. Stek i varm stekeovn 200 grader, midterste rille, 4-5 minutter. Avkjøl og skjær i strimler 2 cm brede og 4-5 cm lange.