Matomas kjøttkake-favoritt

Kjøttkakene lages med medisterdeig og serveres med brun saus og surkål.

Hyggelig med besøk av Matoma i kjøkkenet i dag. Medisterkaker står øverst på listen når han kommer hjem til mor Anne-Grethe og familien på Flisa.

Medisterdeig er kvernet svinekjøtt, medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk.

Medisterkaker:

  • Ca. 500 g kald medisterdeig
  • 1 ½ ts salt
  • 2 ss potetmel
  • Grovmalt pepper
  • ½ ts malt muskat
  • ½ ts malt ingefær
  • Eventuelt ¼ ts allehånde
  • 2-2 ½ dl kald melk (de som ikke tåler melk bruk iskaldt vann)
MATOMAS FAVORITT: Medisterkake med brun saus og surkål. Foto: God morgen Norge
MATOMAS FAVORITT: Medisterkake med brun saus og surkål. Foto: God morgen Norge

Slik gjør du:

Elt den kalde medisterdeigen seig med salt. Tilsett potetmel og krydder. Arbeid sammen og spe med kald melk litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speeing. Stek en prøvekake for å sjekke smaken og konsistensen. Stek i smør i middelsvarm panne. Legg over i en kasserolle med vann, etter hvert som medisterkakene blir stekt. Kok opp og la trekke 15-20 minutter til medisterkakene er gjennomkokt. Kraften brukes til saus.

Surkål med epler og eplemost:

  • 800 g/1 kg hodekål
  • 2 sjalottløk (kan sløyfes)
  • 2-3 ss smør
  • 3 ss karve
  • 2 epler, norske
  • 1-2 ts salt
  • 2-3 dl kraft, eventuelt blandet med eplemost
  • 1-2 ss eddik 7%
  • 3-4 ss sukker

Slik gjør du:

Snitt kålen fint opp og surr sammen med finhakket løk i gryte. Skrell eplene, finhakk og tilsett i gryten med kål. Tilsett karve og hell i kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 ½ -2 timer. Smak til med salt, eddik og sukker.

Brun saus til medisterkakene

  • 2 ½ ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • Ca. 5 dl kraft fra trekking av medisterkakene
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Smelt og brun lett smør. Rør inn hvetemel og rør om til det blir karamell brunt. Spe med varm kraft under omrøring, til passe tykkelsen på sausen. Legg i medisterkaken og la alt trekke (ikke koke) 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Server med kokte poteter og rørte tyttebær .

Relatert