Matomas kjøttkake-favoritt
Kjøttkakene lages med medisterdeig og serveres med brun saus og surkål.
Hyggelig med besøk av Matoma i kjøkkenet i dag. Medisterkaker står øverst på listen når han kommer hjem til mor Anne-Grethe og familien på Flisa.
Medisterdeig er kvernet svinekjøtt, medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk.
Medisterkaker:
- Ca. 500 g kald medisterdeig
- 1 ½ ts salt
- 2 ss potetmel
- Grovmalt pepper
- ½ ts malt muskat
- ½ ts malt ingefær
- Eventuelt ¼ ts allehånde
- 2-2 ½ dl kald melk (de som ikke tåler melk bruk iskaldt vann)
Slik gjør du:
Elt den kalde medisterdeigen seig med salt. Tilsett potetmel og krydder. Arbeid sammen og spe med kald melk litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speeing. Stek en prøvekake for å sjekke smaken og konsistensen. Stek i smør i middelsvarm panne. Legg over i en kasserolle med vann, etter hvert som medisterkakene blir stekt. Kok opp og la trekke 15-20 minutter til medisterkakene er gjennomkokt. Kraften brukes til saus.
Surkål med epler og eplemost:
- 800 g/1 kg hodekål
- 2 sjalottløk (kan sløyfes)
- 2-3 ss smør
- 3 ss karve
- 2 epler, norske
- 1-2 ts salt
- 2-3 dl kraft, eventuelt blandet med eplemost
- 1-2 ss eddik 7%
- 3-4 ss sukker
Slik gjør du:
Snitt kålen fint opp og surr sammen med finhakket løk i gryte. Skrell eplene, finhakk og tilsett i gryten med kål. Tilsett karve og hell i kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 ½ -2 timer. Smak til med salt, eddik og sukker.
Brun saus til medisterkakene
- 2 ½ ss smør
- 2 ss hvetemel
- Ca. 5 dl kraft fra trekking av medisterkakene
- Salt, pepper
Slik gjør du:
Smelt og brun lett smør. Rør inn hvetemel og rør om til det blir karamell brunt. Spe med varm kraft under omrøring, til passe tykkelsen på sausen. Legg i medisterkaken og la alt trekke (ikke koke) 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Server med kokte poteter og rørte tyttebær .