Saftig «kladdkaka» med friske bær

«Kladdkaka» er en populær svensk sjokoladekake/konfektkake med en nesten rå kjerne, og kan minne om brownie. – Kunsten er å steke den for lite, sier Wenche. Topp med friske bær – og nyt!

Ingredienser

100 g smør (eller margarin uten melk for de som ikke tåler melk)

2 egg

2 ½ dl sukker

2 ts vaniljesukker

5 ss kakao

¼ ts flaksalt

1 ½ dl hvetemel

Sjokoladeglasur:

2 dl kremfløte

1 dl lys sirup

1 dl sukker

100 g kokesjokolade

100 g smør


Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 175 ℃

Legg smøret i en kasserolle og halvsmelt det på lav varme. Trekk kasserollen vekk fra platen og rør med en skje eller slikkepott slik at alt smøret er blitt flytende uten å bli for varmt når resten av ingrediensene skal tilsettes.

Mens smøret får hvile, dekk bunnen av en form (24 cm i diameter) med bakepapir. Smør kantene.

Tilsett egg, hvetemel, sukker, vaniljesukker, kakao og salt i det smeltede smøret, og rør sammen til en glatt deig.

Stek på midterste rille i varm stekeovn i 18-20 min. Ønsker du en «kladdkake» så skal kaken fremdels være myk og «skjelvende» i midten når du rister lett på formen etter den tas ut av ovnen.

Den stekte kaken skal stå i formen og «sette» seg i romtemperatur til den er avkjølt. I mellomtiden lager du glasuren.

KLADDKAKA: En svensk klassiker, perfekt for brownie-elskere. Foto: Wenche Andersen.
KLADDKAKA: En svensk klassiker, perfekt for brownie-elskere. Foto: Wenche Andersen.

Ha sukker, fløte og sirup i en kasserolle og varm opp, uten at det koker.

Tilsett sjokoladen i biter og rør om til sjokoladen smelter. Varm opp til rett under kokepunktet og la stå og tykne til en fyldig kremet glasur.

Trekk kasserollen vekk fra platen og tilsett mykt smør i biter, og rør sammen til en glatt, blank og fyldig glasur. Glasuren vil stivne når kaken settes kjølig.
Hell glasuren over kaken og sett kaldt minst 3-4 timer , eller lenger.

Før servering tar du kaken ut av formen, og løsner den langs kanten med en kniv. Ta av «ringen». Trekk av bakepapiret og legg kaken på et kakefat.

Ønsker du litt ekstra tilbehør, kan du servere med vispet krem eller vaniljeis og friske bær som tilbehør.

Kaken holder seg i kjøleskapet i en ukes tid, og egner seg godt til frysing.

For glutenfri: Bruk glutenfritt fint mel til kakebaking, eller bruk like deler glutenfritt mel og potetmel.