NETFLIX-TEAM: Serieskaper Hwang Dong-hyuk (i midten) sammen med to av seriens største stjerner.
NETFLIX-TEAM: Serieskaper Hwang Dong-hyuk (i midten) sammen med to av seriens største stjerner. Foto: Youngkyu Park / Netflix

Sterke anklager mot Netflix-hit

Flere beskylder «Squid Game»-skaperen for plagiat, og mener at en scene nærmest er identisk hva de har sett i en japansk film.

Flere Twitter-brukere har påpkekt at scener fra den japanske filmen «As The Gods Will» fra 2014 har flere likheter med «Squid Game».

På sosiale medier deles bilder av disse to produksjonene ved siden av hverandre, hvor man kan se at det er gjort mange av de samme grepene.

Mannen bak Netflix-serien «Squid Game», Hwang Dong-hyuk (50), annerkjenner at det er likheter, men vil ha seg frabedt kritikken.

NB! Leser du videre vil det være spoilere fra de første episodene.

Likheter

Den sørkoreanske TV-serien hadde premiere på Netflix i forrige måned, og er allerede på vei til å bli en av tidenes mest sette serier på strømmetjenesten.

Handlingen i «Squid Game» er blodig, brutal og skummel, og har 16 års aldersgrense på grunn av at det forekommer både drap og selvmord.

Kort fortalt handler serien om en gjeng mennesker med enormt mye gjeld. De blir invitert til en øy, hvor de må kjempe i øvelser hvor de spiller med livet som innsats. De som kommer seg gjennom totalt fem kamper, kan vinne en enorm pengepremie.

I den første episoden av serien konkurrerer deltakerne i en «rød lys/grønt lys»-konkurranse. Når det er grønt lys skal de løpe fra en side av lekeplassen til den andre. Hvis de løper når det er rødt lys, blir de skutt.

Dette er en konkurranse som er svært lik den man ser i «As The Gods Will».

DRAPSMASKIN: Når denne dukken sier «rød lys» handler det om å stå helt stille. Hvis du beveger deg, skyter hun deg.
DRAPSMASKIN: Når denne dukken sier «rød lys» handler det om å stå helt stille. Hvis du beveger deg, skyter hun deg. Foto: YOUNGKYU PARK/Netflix

Begynte allerede i 2008

På et pressetreff blir Hwang Dong-hyuk konfrontert med dette, og han svarer tydelig:

– Det er sant at det første spillet er veldig likt, men deretter kan de ikke sammenlignes. Jeg jobbet med «Squid Game» i 2008 og 2009, og da hadde jeg allerede bestemt meg for å ha «rødt lys/grønt lys»-spillet med.

Han forklarer videre at den japanske filmen ble skrevet på 2010-tallet, altså etter at han hadde startet arbeidet med Netflix-serien.

– Jeg bryr meg ikke om å ta fullt eierskap til historien, men hvis jeg må si det likevel: Så mener jeg at jeg gjorde det først.

VERDENSSTJERNER: Lee Jung-jae (i midten) er seriens hovedperson. Her sammen med Park Hae-soo (til venstre) og Kang Sae-byeok.
VERDENSSTJERNER: Lee Jung-jae (i midten) er seriens hovedperson. Her sammen med Park Hae-soo (til venstre) og Kang Sae-byeok. Foto: YOUNGKYU PARK/Netflix

Relatert