Smakfull og fargerik grønnsakspasta

Lag strimler av ulike grønnsaker, kok opp og server med tomatsaus og/eller en urtesaus.

Wenche bruker ofte å toppe retten med hvit urtesaus, da blir retten nesten som en enkel kjøttfri lasagne. Sausene lages før grønnsakspasta kokes. Grønnsakene strimles opp med en spiralizer eller en ostehøvel.

Grønnsakspasta med tomatsaus og/eller urtesaus

Grønnsaker til pasta:

  • 1 squash
  • 1 stor avlang søtpotet
  • 1 pastinakk
  • 2-3 gulrøtter vann
  • Salt
  • Olivenolje

Tomatsaus:

  • 5-6 dl rester av grønnsakene fra grønnskakspasta (eventuelt andre grønnsaker du finner i grønnsaksskuffen)
  • 1-2 løk (avhengig av størrelse)
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Olje
  • 3-4 ss tomatpuré
  • 1-2 bokser knuste hermetiske tomater (ca. 6 dl)
  • 1 dl grønnsakkraft eller annen kraft/buljong (konsentrertkraft/fond fra flaske må spes ut med litt vann)
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss tørket oregano eller Provencekrydder
  • Salt, pepper
  • 1 ss balsamicoeddik
  • Eventuelt revet parmesan til servering

Hvit urtesaus:

  • 1 ½ ss smør eller flytende margarin uten melk
  • 2 ss finhakket løk
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk eller «melk» som tåles
  • Ca. 2 dl hakkede urter, for eksempel persille, oregano eller basilikum, eventuelt litt gressløk eller 2 ss tørkede urter for eksempel Provenceblanding (tilsettes sammen med smøret)
  • Salt, pepper og eventuelt litt finrevet muskatnøtt

Slik gjør du:

Start med å lage tomatsaus og hvit urtesaus.

Tomatsaus: Finhakk løk og hvitløk. Skrell og riv opp gulrøtter, rens og finhakk løk og hvitløk. Varm olivenolje på middels varme i en stekepanne med høye kanter. Tilsett revet gulrot, løk og hvitløk og la frese uten å bli brunt 2-3 minutter. Tilsett tomatpuré og la frese videre i 2-3 minutter. Tilsett krydder, hermetiske tomater og kraft. Kok opp og la små koke/trekke i 20-30 minutter uten lokk. Smak til med krydder, salt, pepper og balsamicoeddik.

Hvit urtesaus: Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melken mens du visper godt. Vil du lage en mager saus, visp sammen hvetemel og kald melk og kok opp under omrøring. La sausen trekke 6-8 minutter. Rett før servering tilsett urter og kjør sammen til en glatt saus med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt revet muskatnøtt.

Tips: Melkefri erstatt med havremelk, rismelk, soyamelk eller andre alternativer til melk. Smør erstattes med melkefri margarin.

Grønnsakspasta: Skyll og strimle squash og skrellede grønnsaker på en spiralizer, eller del i lange strimler med en ostehøvel og skjær så i tynne strimler.

Kok opp lettsaltet vann. Legg først i rotgrønnsakstrimlene og la koke 2-3 minutter før squash strimlene legges i. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av kokevannet og vend litt olivenolje og eventuelt litt sitronsaft og flaksalt.

Server grønnsakpasta med tomatsaus eventuelt toppet med hvit urtesaus og eventuelt et dryss med revet lagret hvit ost.