Lun potetsalat med varmrøkt ørret

Det bugner av norske små delikatessepoteter i butikkene. Potetsalaten kan nytes alene eller som tilbehør til andre retter.

Wenche har besøkt familiebedriften Bjertnæs & Hoel i Vestfold og Telemark. Denne smakfulle potetsalaten toppes med en dressing, enten med sennep og olje eller en kremet urtedressing.

Lun potetsalat servert med varmrøkt ørret og urtedressing

  • Ca. 900 g perlepoteter
  • Flaksalt til koking
  • 100 g sukkererter
  • 400 g varmrøkt ørret eller laks
  • 3 vårløk
  • 4 ss fersk persille eller andre urter, finhakket

Dressing med sennep og olje:

  • 2 ss dijonsennep
  • 1 ss eplesidereddik
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts honning
  • Grovmalt pepper
  • Finhakket gressløk eller persille

Kremet urtedressing:

  • 2 dl rømme eller tykk (gresk/tyrkisk) yoghurt
  • 1-2 ss sennep
  • 1 ts ravigottesaus (eller ¼ ts honning) for litt sødme
  • 2 ss olivenolje
  • Salt og pepper
  • Eventuelt 1 fedd hvitløk
  • Finhakkede urter
  • Smak til med noen dråper med sitron

Slik gjør du:

Begynn med å lage dressing, den blir bare bedre av å stå og trekke smak. Bland sammen ingrediensene til dressingen og kjør sammen med en stavmikser eller bruk en hurtigmikser. Smak til med litt sitron og eventuelt litt salt før servering.

Kok jevnstore poteter møre i godt saltet vann (1 ss salt i vannet). Legg potetene i kokende vann, kok 12-15 minutter. Sjekk at de er møre. Hell av kokevannet og damp godt, til de får en hvit «salt» hinne. Rist til på kjelen når potetene dampes slik at de ikke legger seg ved i bunnen på kasserollen.

Tips: Kalde poteter fra kjøleskapet trenger ca. 15 min koketid.

«Strengle» sukkerertene (trekk vekk de seige strenglene på siden av sukkerertene). Legg hele sukkererte

r i kokende saltet vann. Kok opp og legg så sukkerertene over i iskaldt vann. Del opp sukkertene i strimler og finsnitt vårløk.

Anrett poteter, ørret i biter og grønnsaker på et serveringsfat. Topp gjerne salaten med litt ruccolasalat og ringle over litt dressing. Server resten av dressingen ved siden av.