Asiatisk inspirert spinat- og grønnkålsuppe

En smakfull suppe for store og små. Server gjerne med nybakt solsikkebrød.

Oppskriften er til 4-5 personer og suppen er fri for melk og gluten. Start med å bake brød, se egen oppskrift.

Asiatisk inspirert spinat og grønnsaksuppe:

  • 1 pose, 200 g spinat
  • 1 pose, 150 g grønnkål
  • Eventuelt frossen spinat i biter
  • 2-3 sjalottløk
  • Eventuelt 1-2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili (uten frø), kan sløyfes
  • Ca. ½ dl olje, nøytral
  • 1-2 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • Ca. 8 dl kyllingkraft eller grønnsakkraft, eventuelt vann tilsatt buljongterninger
  • 1 ss revet frisk ingefær (eventuelt 1 ts hvis du vil ha en mildere suppe)
  • Eventuelt kokosmelk til servering
  • Smak til med saft fra lime, salt, pepper, eventuelt 1-2 ss mango chutney eller sweet chilisaus eller andre asiatiske krydder (sausene kan være sterke på smak)

Tips: Jeg forveller spinat og grønnkål, dette for å beholde den fine grønnfargen. Kok opp lettsaltet vann, legg i spinat og grønnkål. Kok opp på nytt. Hell av kokevannet og avkjøl spinat og grønnkål under rennende kaldt vann.

Du kan også bruke andre rester av rå grønnsaker i suppen, for eksempel brokkoli, selleri eller persillerot.

Slik gjør du:

Ha grovhakket løk og eventuelt hvitløk i en kasserolle med olje, stek under omrøring til løken en blank. Tilsett spinat og grønnkål i biter. Tilsett krydder, kyllingkraft og kok opp og la trekke 5-6 minutter.

Trekk kasserollen vekk fra platen og «kjør» suppen glatt med en stavmikser. Tilsett krydder. Smak til med krydder, salt, pepper, litt saft fra lime eller sitron og eventuelt sweet chilisaus eller en mango chutney (det er biter i den, bruk en stavmikser og kjør suppen glatt). Ønsker du en mildere suppe tilsett kokosmelk eller fordel over kokosmelk ved servering.

Server suppen med et dryss frisk koriander og eventuelt brød.

Spinatsuppe bør ikke varmes opp flere ganger eller stå å putre på komfyren i lang tid. Når du varmer opp spinatsuppe og andre nitratholdige grønnsaker vil omdanning av nitrat til nitritt øke.

Solsikkebrød i langpanne:

  • 1 l hvetemel
  • 5 dl sammalt hvete fin
  • 1 pose tørrgjær, eventuelt 1 pk fersk gjær
  • 1 ts salt
  • Eventuelt 1 ts honning
  • 5 dl lunkent vann
  • 3 dl yoghurt naturell, eventuelt vann
  • 2-3 ss olje
  • Solsikkefrø til dryss

Slik gjør du:

Bland sammen det tørre i en bakebolle. Tilsett vann, honning og yoghurt og elt sammen til deigen slipper bakebollen, deigen skal være litt klissete. Dekk til og la deigen etterheve i 30-40 minutter til dobbel størrelse.

Smør en langpanne med olivenolje og dryss med solsikkefrø. Fordel deigen over og klapp ut til ca. 3 cm tykkelse. Pensle toppen på brødet med vann og dryss med solsikkefrø. Dekk til og la etterheve 30-40 minutter.

Varm stekeovnen til 180 grader og stek brødet på nest nederste/midterste rille i 20-30 minutter.