Ovnsbakte kålruletter med hvit saus

Tradisjonsretten står høyt på listen hos mange. Serveres med poteter og rørte tyttebær.

Fyllet i kålrulettene kan være kvernet kjøtt av lam, storfe eller svin (eventuelt en blanding av storfe og svin), spedd som til kjøttkaker, men litt løsere i konsistensen.

Kjøttfarse (ferdig spedd) kan brukes (spe eventuelt med ¼-½ dl ekstra melk eller vann). Kålruletter kan også lage med fiskefarse.

Dette trenger du:

  • 12-13 stk middels store blader fra hodekål

Kjøttfarse:

  • 500 g kvernet lammekjøtt, eventuelt kjøttdeig
  • 1 ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • ¼ ts muskat
  • ¼ ts ingefær
  • 2 ½ ss potetmel
  • Ca. 2 dl melk eller vann

Hvit saus:

  • 2 ss smeltet smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • Salt, pepper
  • Finhakket dill eller kruspersille

Slik gjør du:

Arbeid saltet godt inn i deigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel. Spe med melk eller vann. Speeingsvæsken bør ha samme temperatur som deigen (helst kaldt). Spe med litt væske av gangen og arbeid godt inn i deigen før neste speeing. Hvis deigen sprekker, dvs fett legger seg langs bollekanten og på arbeidsredskapen, tilsett 2 ts bakepulver. Det vil hindre farsen i å krympe for mye under varmebehandling og den vil holde seg saftig.

Plukk bladene fra kål. Hvis de er vanskelig å plukke av, kok opp vann i en stor kasserolle, med plass til hodekålen. Hul ut litt av stilken på hodekålen med en spiss kniv, eventuelt spissen på potetskrelleren. Legg i kålhodet og la det koke i 8-10 minutter. Skjær bladene løs ved stilken og brekk dem forsiktig av. Legg eventuelt kålhodet i kokende vann igjen, hvis det er vanskelig å få løsnet bladene når du kommer lenger innover.

Legg kålbladene tilbake i kasserollen og kok dem 2-3 minutter. Legg bladene i kaldt vann, rask avkjøling beholder den grønne fargen. Legg bladene på et klede eller en rist slik at vannet renner av. Skjær av den tykke midtstilken så bladene.

Legg 2-3 spiseskjeer med kjøttfarse på hvert kålblad. Brett kålen rundt fyllet og legg de tett i tett i et ildfastsmurt fat, fyll eventuelt på ca. ½ dl vann. Dekk med aluminiumsfolie og stek i varm stekeovn 200 grader i ca. 30 minutter, tiden er avhengig av størrelse på kålrulettene.

Hvitsaus: Smelt 2 ss smør i en kasserolle. Rør inn 3 ss hvetemel, spe med 5 dl melk i små porsjoner. Visp godt mellom hver speeing. La sausen trekke 6- 8 minutter. Smak til med salt, pepper og finhakket dill eller kruspersille.

Server med kokte poteter, grønnsaker og rørte tyttebær.

Tips: Enkelte velger å steke kålrulettene så vidt i stekepanne etter at de er ferdig kokt og server med brunsaus eller tomatsaus.

Relatert