Smakfulle varianter av brokkolisalat

Med brokkoli som utgangspunkt kan du lage mange gode salater. Tilbehør kan være kylling, skinke, reker eller laks.

Salaten kan lages med rå brokkoli. Jeg velger å forvelle brokkolibukettene i ca. 1 minutter for farge og smak. Se framgangsmåte. Oppskriften er til 4-5 personer.

Dette trenger du:

  • 2 ½ dl byggryn, kokes møre etter anvisning på pakken
  • 1 stor brokkolibukett
  • 1 middels stor løk, eventuelt 1 stor sjalottløk
  • 2 vårløk eller stilkselleri
  • 1 avocado
  • Friske jordbær, bringebær eller druer

Dressing:

  • 1½ dl lettrømme
  • 1 dl majones
  • 1-2 ss sennep, ravigottesaus, sweet chilisaus eller mangochutney
  • Salt, pepper og eventuelt litt saft fra sitron

Valgfritt tilbehør:

  • Sprøstekt bacon, del bacon i biter og stek sprøtt i panne. Etter steking, legg på et dobbelt ark kjøkkenpapir for å trekke ut fett.
  • Stekt kylling/kokt skinke i strimler
  • Rensede reker
  • Røkt laks i biter

Slik gjør du:

Begynn med å koke byggryn etter anvisning på pakken, avkjøl etter koking. Del brokkoli i mindre buketter. Skrell og skjær stilken i strimler (skjær bort den groveste delen av stilken).

Kok opp lettsaltet vann i en vid gryte. Legg i brokkolibuketter og de tynne stilkene. La så vidt koke opp, skyll raskt i iskaldt vann (bruk et dørslag). Brokkolien skal fortsatt være sprø.

Skjær løk i tynne båter og legg i iskaldt vann (for å bli sprø og litt mildere). Skjær vårløk eller stilkselleri tynne skiver. Del avocado i tynne båter eller terninger og vend i litt sitron slik at avocado bitene beholder fargen.

Anrett alt på serveringsfat eller porsjonstallerken.

Visp sammen ingrediensene til dressingen. Smak til med salt, pepper og sitron. Tilsett eventuelt litt vann hvis dressingen er for tykk.

La gjerne brokkolisalaten stå å trekke smak i 10-15 minutter før servering.

Rester avkjøles godt oppbevares i kjøleskapet .