Hagle takker Rådebank for suksessen: – Surrealistisk

Bygderap-duoen har oppnådd mye på kort tid.

«Jeg ble født til å ragge. Født bak et ratt. Børnær i kjerra mi hver eneste natt».

Strofen ovenfor tilhører Hagle-låten «Født til å ragge» og har blant annet fått oppmerksomhet gjennom populære Rådebank.

Rapperne bak sangen, André Jarnvig Jensen (33) og Olav Tokerud (35), har på kort tid opplevd enorm suksess med sin country-rap i bandet Hagle.

RAP-DUO: Olav Tokerud (venstre) og André Jarnvig Jensen i Hagle opptrer under Allsang på grensen denne uken.
RAP-DUO: Olav Tokerud (venstre) og André Jarnvig Jensen i Hagle opptrer under Allsang på grensen denne uken. Foto: Thomas Andersen / TV 2

På under ett år har Hagles musikk blitt fanget opp av Rådebank og klatret høyt på hitlistene. Det har til og med blitt opptreden på Spellemannprisen.

Duoen retter en stor takk til NRK-serien for den eventyrlige oppstarten.

– Jeg vil si tusen takk til Rådebank-gjengen som plukket opp de to første låtene våre. Vi fikk mye oppmerksomhet og det synes vi var veldig kult, forteller Jensen til TV 2.

– Forventet dere såpass stor suksess så fort?

– Ikke så fort. Jeg har jo jobbet med mange forskjellige artister og jeg visste at hvis man gjør det ordentlig, så vil man få en viss oppmerksomhet – men å få låter på topp 50, det hadde jeg ikke sett komme i det hele tatt, sier 33-åringen, og fortsetter:

– Det er litt surrealistisk nesten. Vi er ekstremt takknemlige for alle som hører på. Det er så utrolig mange folk som deler. Jeg føler at folk nesten er fans og det er jo kult.

Staysman og Hagle hyller bygda med country-rap

Inspirert av bygda

Det var ikke før i september i fjor at artistene fra Mysen i Indre Østfold slo seg sammen og dannet Hagle.

Allerede i ungdomstiden rappet Jensen og Tokerud sammen, men først i 2020 tok de steget videre til å bli profesjonelt. De fikk også med seg et knippe country- og bluegrassmusikere på laget.

– Før så lagde Olav og jeg bare litt rap her og der uten at vi har sett på det som noe vi skal satse på. Men nå fant vi tilbake til rappen og ville gjøre det litt mer proft, forklarer Jensen.

Mysenkarene forteller videre at musikken deres er inspirert av råner- og bygdekulturen på hjemstedet.

– Vi er oppvokst på bygda selv og da føltes det veldig naturlig og riktig å skrive om det. Jeg synes det er gøy å putte inn gamle referanser og gamle biler i tekstene, forteller Tokerud.

– Olav er odelsgutt og har kjørt mye traktor. Traktor er symbolet på bygda. Vi plukker de tingene som er stereotypiske. Det at man kan dra på litt, og å bruke symboler og referanser som mange tar, det synes vi er fett, sier Jensen.

FEST: André Jarnvig Jensen og Olav Tokerud fremfører hiten «Bøgda» sammen med Stian Thorbjørnsen under Allsang på grensen i Halden.
FEST: André Jarnvig Jensen og Olav Tokerud fremfører hiten «Bøgda» sammen med Stian Thorbjørnsen under Allsang på grensen i Halden. Foto: Thomas Andersen / TV 2

God mottakelse

Det er tydelig at Norge omfavner Hagles bygderap. I skrivende stund herjer bandets «Kjerring i fra by'n», «Ærbeskær», «Bøgda» og «Ærmen i kærmen» på Spotifys norske topp 50-liste.

– Hva er grunnen til den gode responsen?

– Mange kan kjenne seg igjen i det vi rapper om kanskje, sier Tokerud.

Se Petter Katastrofe gjøre «comeback» med nytt band og hitlåt

Rapperkollegaen sier seg enig og utdyper:

– De fleste som skriver rap skriver jo ikke om småsteder. Jeg tror litt av greia er at vi valgte å skrive om Mysen. Folk kan kjenne seg igjen i det på bygda i hele Norge. De historiene, referansene og bilmodellene – alt som vi synes er fett – det er det veldig få som rapper om, mener Jensen.

– Veldig proft

Torsdag kveld er det Allsang-debut for Hagle der gruppen er førstemann ut med «Ærmen i kærmen» og senere «Bøgda» med Staysman.

– Det gleder vi oss masse til, deler Jensen til TV 2, og legger til:

– Vi er blitt tatt godt imot av Allsang på grensen. Det er veldig proft og veldig koselig. Det er digg å komme et sted hvor alt er på stell, og det er bra lyd og alle er så trivelige.

Her synger Gaute Ormåsen den norske klassikeren fra 80-tallet

Det er likevel ikke første gang musikerne setter sine føtter på Fredriksten festning i Halden.

– Vi spilte inn musikkvideoen til «Kjerring i fra by'n» her, forteller Tokerud.

Resten av sommeren bringer med seg konserter for rap-duoen.

– Vi synes det er helt sinnssykt at det har blitt konserter igjen. Selv om det fortsatt er i litt begrensede rammer, så er det jo dødsgøy å reise rundt på småsteder. Det er det som er sommerplanene egentlig, forteller Jensen.

På ønskelisten har Hagle ett samarbeid de gjerne vil prøve ut etter hvert:

– Samantha Fox hadde vært fett. Hvem vet hva fremtiden bringer, sier Jensen og ler.

Se Allsang på grensen torsdager klokken 21.40 på TV 2 eller TV 2 Play.

Relatert