Skal demonstrere for Britney ved den amerikanske ambassaden i Oslo

GOD KVELD NORGE (TV 2): Fansen og «Free Britney»-bevegelsen viser sin støtte til popstjernen som i dag for første gang skal uttale seg i retten om vergemålet.

Onsdag norsk tid er det ventet at Britney Spears for første gang skal snakke i retten om vergemålet hun er underlagt.

Britney har selv bedt om høringen tilbake i april, og fikk innvilget av retten at hun skulle få snakke i neste runde, som altså er i dag.

I den forbindelse er det full mobilisering i «Free Britney»-leieren.

«Free Britney»-bevegelsen i Oslo skal demonstrere utenfor den amerikanske ambassaden kl. 17. 30. Det melder de selv på sin Instagram-konto.

– Vi har ikke blitt informert om noen demonstrasjoner utenfor den amerikanske ambassaden verken i dag eller i kveld, så dette vet vi ikke noe om, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

Også i flere andre storbyer, som Los Angeles, New York, London og Paris er det varslet demonstrasjoner for popstjernen.

FREE BRITNEY: Fansen har i lang tid vist sin misnøye omkring vergemålet. Nå skal de demonstrere igjen.
FREE BRITNEY: Fansen har i lang tid vist sin misnøye omkring vergemålet. Nå skal de demonstrere igjen. Foto: VALERIE MACON

I hele tretten år har Britneys far, Jamie Spears, hatt kontroll over datterens forretninger, penger og privatliv. Vergemålet var ment som en midlertidig løsning da Britney Spears hadde de mye omtalte sammenbruddene i 2007 og 2008, men siden har hun vært underlagt formynderiet.

Lekkede dokumenter

The New York Time, som også sto bak den mye omtalte dokumentaren «Framing Britney Spears», har fått tilgang til nye rettsdokumenter i tvisten mellom Britney og faren.

Der kommer det frem at Britney i langt større grad enn hva som tidligere er kjent, skal ha forsøkt å komme seg ut av vergemålet.

– Hun er «lei av å bli utnyttet», det er hun som jobber og tjener pengene mens alle rundt henne får lønn fra henne, heter det i dokumentene.

Så tidlig som i 2014 skal Britney ha stilt spørsmål ved hvorvidt faren burde og kunne styre over henne. Hun skal blant annet ha vist til hans angivelige alkoholproblemer.

Saken er til behandling i en domstol i Los Angeles i USA.

Britney Spears og vergemålet

Februar 2007: Britney barberer av seg håret og angriper en bil med en paraply. Det neste året er hun hyppig inn og ut av rehab.

Januar 2008: Popstjernen hentes av ambulanse i eget hjem etter et mentalt sammenbrudd, og mister retten til å besøke sønnene.

Februar 2008: En domstol beslutter at Jamie Spears skal være datterens midlertidige verge og få full råderett over hennes eiendeler og økonomi.

Oktober 2008: En dommer forlenger vergemålet på ubestemt tid.

Mars 2011: Britney gir ut sitt syvende album, «Femme Fatale».

Desember 2013: Las Vegas-showet «Britney: Piece of Me» sparkes i gang og varer i fire år. Hun gir også ut sitt åttende album.

August 2016: Albumet «Glory» slippes. Dette er hennes niende plate, og den siste i rekken. Etter dette slutter Spears å gi ut ny musikk.

August 2018: Britney er på sin foreløpig siste verdensturné. Hun avlegger også Oslo et besøk, og slaktes av anmelderne.

Januar 2019: Britney kansellerer 32 planlagte konserter i sitt nye Las Vegas-show, og begrunner det med at faren er på sykehus.

April 2019: Britney bekrefter at hun har vært på psykiatrisk sykehus, og avkrefter i en Instagram-post at det var mot hennes vilje.

September 2019: Jamie Spears overlater ansvaret til den midlertidige vergen Jodi Montgomery som følge av egne helseproblemer.

Juli 2020: Britneys bror Bryan uttaler seg om vergemålet i en podcast: «Hun har alltid ville komme seg ut av det», sier han.

August 2020: En dommer i retten i Los Angeles forlenger vergemålet til februar 2021.

November 2020: Retten vedtar at stiftelsen «Bessemer Trust» blir medansvarlig for Britneys eiendom, men vil ikke fjerne faren som verge.

Desember 2020: Vergemålet forlenges til september 2021.

Februar 2021: Den omstridte New York Times-dokumentaren «Framing Britney Spears» publiseres.

Mars 2021: Britneys advokat ber om at den midlertidige vergen Jodi Montgomery overtar permanent, og at faren fjernes som verge.

April 2021: Britney ber selv via sin advokat om å få snakke til retten i en ny høring. Søknaden innvilges, og Britney skal uttale seg 23. juni.

Relatert