Mads Hansen startet regnbueaksjon mot den ungarske utenriksministeren

GOD KVELD NORGE (TV 2): Mads Hansen har fått norske instagrambrukere til å oversvømme Instagram-kontoen til Ungarns utenriksminister med regnbueflagg.

Da UEFA sa nei til å lyse opp fotballbanen Allianz Arena i regnbuefargene, tok Mads Hansen grep. Det går nå ut over Ungarns utenriksminister.

Utenriksminister Péter Szijjártó sin Instagram-konto har det siste døgnet blitt oversvømt av regnbueflagg, og kritiske kommentarer, men hvorfor?

Fikk ikke lov

Onsdag kveld er det duket for Ungarn mot Tyskland i en avgjørende kamp om hvem som skal gå videre i årets fotball-EM. Den store kampen spilles på tysk jord, nærmere bestemt på Bayern Münchens hjemmebane Allianz Arena.

Ordføreren i München ville lyse opp stadion i regnbuens farger, i det som skulle være en markering mot en ny lov i Ungarn som forbyr «promotering av homofili» overfor mindreårige.

FARGERIK: Slik kunne Alianz Arena sett ut.
FARGERIK: Slik kunne Alianz Arena sett ut. Foto: Andreas Gebert

UEFA sa da nei til markeringen og mente den hadde en politisk karakter og var spesielt rettet mot avgjørelsen til den høyrepolitiske regjeringen i Ungarn.

Det falt i god jord hos utenriksministeren i Ungarn, Péter Szijjártó.

– Lederne i UEFA tok den rette avgjørelsen ved å ikke bidra til en politisk provokasjon mot Ungarn. Takk Gud for at lederne i europeisk fotball fortsatt har sunn fornuft, meldte utenriksministeren ifølge AFP.

REGNBUER: Slik så noen av postene til politikeren ut
REGNBUER: Slik så noen av postene til politikeren ut Foto: Skjermdump Instagram

Tok til Instagram

Det var da Mads Hansen oppfordret sine følgere til å gjøre sin egen markering i kommentarfeltet til Péter Szijjártós Instagram.

– Nå tenker jeg bare høyt her, men siden det ikke er lov å markere sin støtte på Allianz Arena ... Kunne man gjort det på hans Instagram-profil i stedet? skrev han tirsdag kveld.

I skrivende stund har politikerens siste insta-post fått over 13.000 kommentarer, de fleste bestående av regnbueflagg.

Symbolene for LHBTI-bevegelsen kommer til å være synlig alle steder i München i dag - bortsett fra på Allianz Arena, lover byens borgermester. Blant annet blir regnbuens farger å lyse opp det 291 meter høye Olympiatårnet.

Gi et signal til homofile i Ungarn

God kveld Norge har vært i kontakt med Hansen som mener dette er en fin aksjon.

– Vi får frem meningene våre, og det blir en massiv respons uten trakassering, det er regnbueflagg, forteller han.

Han har imidlertid ikke tro på at denne aksjonen kommer til å endre synet til utenriksministeren eller at regjeringen hans kommer til å endre mening, men heller støtte folket i Ungarn.

– Dette kan gi et signal til de som føler seg undertrykt i Ungarn, hvis de ikke får støtte i hjemlandet sitt så har de hvert fall støtte fra Norge, forklarer Hansen.

Til slutt har han lyst å legge til:

– Jeg har et lite håp om at Péter Szijjártó ikke har klart å skru av varsler på mobilen sin.

– Han fortjener å bade i regnbueflagg

Hansens VGTV-kollega, Ida Fladen er en av dem som har kommentert regnbueflagg.

FLAUT: Ida Fladen mener det UEFA gjør er flaut.
FLAUT: Ida Fladen mener det UEFA gjør er flaut. Foto: Fredrik Hagen

– Stuntet til Mads tenker jeg først og fremst er bra for å skape bevisstgjøring rundt det som foregår i Ungarn og hvordan UEFA totalt svikter utviklingen for toleranse og åpenhet i idretten, sier hun til God kveld Norge og fortsetter:

– At en organisasjon med så mye makt og innflytelse som UEFA går inn og sier nei til en markering som støtter grunnleggende menneskerettigheter, er flaut, ubegripelig og ekstremt bakpå.

TULLETE: Steensrup mener UEFA er feig.
TULLETE: Steensrup mener UEFA er feig. Foto: Lise Åserud

Skuespiller Henriette Steensrup er også en av dem som har kommentert. Hun mener at fotball er politikk.

– At fotballen, av alle, som samler og engasjerer så mange, ikke skal kunne lyse opp en stadion i regnbuefarger er for tullete. Og UEFAs feighet bekrefter jo nettopp at fotball er politikk, som Sjiijarto argumenterer for at det ikke skal være. Det er klart fotball er politikk. Men fotball er også forbrødring og fellesskap (utenfor banen), så han fortjener å bade i regnbueflagg, skriver hun til God kveld Norge.

VIKTIG: Victor Sotberg har kommentert en haug med regnbueflagg.
VIKTIG: Victor Sotberg har kommentert en haug med regnbueflagg. Foto: God kveld Norge

Victor Sotberg sier man må bruke den stemmen man har.

– Jeg vil si at det er utrolig viktig å vise engasjement fra hele verden hvor vi viser at valg han har tatt ikke er noe flertallet støtter! Go menneskeheten og åpenheten! skriver han og fortsetter:

– Vis at vi ikke støtter undertrykkelse, men medmenneskelighet. Bruk den stemmen man har tenker jeg.

Relatert