Minipavlova til store og små

Wenches minipavlova er perfekt til 17. mai. Serveres med salt karamell, iskrem og friske bær.

Minipavlova kan gjøres glutenfri og fri for melk hvis du velger for eksempel frisk frukt og iskrem uten melk.

Tips: Eggeplommene kan brukes til for eksempel eggerøre, vafler og pannekaker. Piskes lett sammen, dekkes til og settes kaldt i kjøleskapet 4-5 dager. Eggeplommer kan også fryses og brukes til pannekaker eller vafler etter opptining.

Les igjennom hele oppskriften før du begynner.

Minipavlova kan du bake i god tid før 17. mai. Oppbevar på en rist i romtemperatur, eventuelt dekket med et kjøkkenhåndkle eller i en kald stekeovn med døren åpen.

Minipavlova med iskrem, salt karamell, sjokoladesaus og friske bær

8-10 stk avhengig av hvor store du lager dem.

Minipavlova:

  • 6 eggehviter, romtempererte
  • ¼ ts salt
  • 250 g fint sukker
  • 1 ss maisennamel
  • 1 ½ ts bringebæreddik, sherryeddik eller hvitvinseddik

Slik gjør du:

Viktig at bakebollen er helt ren og fri for fett (gni den eventuelt med litt sitron). Varm stekeovnen 120 grader.

Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehviter og salt til de danner et mykt «skum». Øk hastighetene på kjøkkenmaskin og pisk videre til «skummet» danner stive topper, tilsett sukker litt etter litt. Pisk til blandingen er stiv og blank og alt sukker er oppløst. Sikt inn maisennamel, tilsett eddik og vend lett sammen med en slikkepott.

Legg bakepapir på et stekebrett. Fordel blandingen i en sprøytepose og sprøyt ut til runde små kaker på stekebrettet, eller bruk en skje til minipavlovaer, høyde ca. 2 cm. Lag gjerne en liten «grop» på midten til fyllet.

Stek på nederste rille i varm stekeovn (120 grader) 1-2 timer, til minipavlovane er sprø på yttersiden/lys kremfarget. Skru av stekeovnen og la minipavlovaene stå i stekeovnen til kakene er avkjølt, stekeovnsdøren på gløtt, gjerne natten over.

Minipavlovaene pyntes rett før servering. Legg krem eller myk iskrem i bunnene og pynt med friske bær/frukt etter eget ønske.

Kaffe og sjokoladesaus:

Til barn erstatt kaffe med litt matfløte.

  • 1 dl espresso/sterk kaffe
  • Ca. 150 g mørk sjokolade

Slik gjør du:

Finhakk sjokoladen. Hell over varm espresso, rør om til all sjokoladen har løst seg opp. Sett til side og avkjøl i romtemperatur og oppbevar i romtemperatur.

Salt karamell:

  • 100 g fint hvitt sukker
  • 4 ss vann
  • 45 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • ¼-½ flaksalt

Slik gjør du:

Jeg har best erfaring med å bruke en tykkbunnet kasserolle i stål når jeg skal lage salt karamell.

Ha sukker og vann i kasserollen og rør lett sammen. Sett kasserollen på kokeplaten, skru opp til høyeste varme. Vend på kasserollen en gang imellom. Følg godt med! Ikke rør i sukkervannet, da får du lett sukkerkrystaller i karamellen.

La vann og sukkerblandingen koke lett til du får en gyllen karamell. Det går ganske raskt, senk temperaturen litt slik at karamellen ikke blir for mørk. Blir karamellen mørk får den en bitter smak.

Trekk kasserollen med den gylne karamellen vekk fra platen. Tilsett smør 1-2 ts av gangen og rør om til alt smøret et tilsatt. Sett kasserollen tilbake på platen på middels varme og hell i fløten litt etter litt. Når all fløten er tilsatt, kok opp til det kommer en «kokeboble», dvs koke i 1-2 minutter til du får du en fyldig rennende karamell. Karamellen vil tykne når den avkjøles. Jo lenger karamellen koker jo tykkere/fyldig blir den.

Flytende karamell kan du oppbevare i et glass med lokk i kjøleskapet (2-3 uker + +). Før bruk la karamellen stå i romtemperatur et par timer.

Tips: Hvis du får sukkerkrystaller i karamellen sil den når den helles over i glasset.