Mads Hansen ut mot Gullruten: – Ubalansert satt opp

GOD KVELD NORGE (TV 2): Mads Hansen mener at Gullruten ikke anerkjenner nett-tv.

Han hadde store forhåpninger da de nominerte til Gullruten 2021 ble lansert. Mads Hansen og VGTV hadde nemlig sendt inn «Ikke lov å le på hytta» som en kandidat i kategoriene «årets humorprogram», «nyskapning», «tv-øyeblikk» og «deltager».

– Jeg har aldri laget noe som har fortjent å bli tatt med i vurderinga, men nå hadde jeg et berettiget håp med tanke på hypen, tilbakemeldinger og seertall, sier Hansen når han gjester God kveld Norge.

Men da de nominerte kom, var ikke programmet hans å se i noen av kategoriene.

– Jeg var spent og må innrømme at jeg ble veldig skuffa, forteller Hansen, og kommer med noen anklager i retning Gullruten.

Ubalansert satt opp

Han mener nemlig at tv-prisen ikke anerkjenner nett-tv.

– Alle tv-kanaler og produksjoner er representert i forskjellige juryer. VGTV eller noen andre fra nett er ikke representert. Da blir du ikke tatt på alvor, og det synes jeg i 2021 er veldig bakpå som en tv-pris, sier 37-åringen.

Hansen reagerer også på at jurymedlemmer kan stemme på programmer i egne kanaler.

– Man kan ha en egen interesse. Det er ubalansert satt opp. At man i det hele tatt kan havne i en situasjon hvor man må velge mellom å stemme på egne eller andre produksjoner er veldig rart.

Det skal sies at VGTV ikke står helt uten nominasjon i år. Dokumentaren «Kunstneren og tyven» er nemlig nominert som «beste tv-dokumentar».

– Men den ble nesten nominert til Oscar, så hadde de kommet unna den hadde det blitt for dumt, sier Hansen.

Gullruten svarer

God kveld Norge har kontaktet styreleder i Gullruten, Åse Kringstad, som sier at grunnen til at det ikke har vært mye nett-tv med i Gullruten skyldes at mye av innholdet ikke har en ansvarlig redaktør.

– Gullruten er en pris for redaktørstyrte produksjoner med norsk hovedprodusent, produsert i norske nasjonale tv- og nettmedier, skriver Kringstad.

STYRELEDER: Åse Kringstad i Gullruten svarer Mads Hansen.
STYRELEDER: Åse Kringstad i Gullruten svarer Mads Hansen. Foto: Anders Gjørwad Hagen

Når det kommer til at nett-tv-produsenter ikke har fast plass i juryene, så peker hun på flere faktorer.

– Både mengde produksjoner, men også struktur. De fire tv-kanalhusene NRK, TV 2, Discovery og NENT er tungt inne som finansielle samarbeidspartnere for Gullruten og har vært det i alle år, og representanter fra kanalene sitter derfor i alle juryene, fortsetter Kringstad.

I kategorien «årets humorprogram», hvor Hansen ønsket en nominasjon, er tre av fire nominerte fra Discovery. Kringstad bekrefter at det satt en representant fra Discovery i juryen.

– Men vedkommende har ikke jobbet med disse produksjonene, forsikrer hun.

Gullruten har vurdert å ta med VGTV som bidragsyter. Hele svaret til Åse Kringstad, og hvordan jurysystemet er satt sammen, kan du lese nederst i saken.

Reagerte også i fjor

Hansen legger til at han har tenkt på dette i flere år, og ikke bare nå som han selv har et program med i potten. Han påstår nemlig at Gullruten tok han ut av tv-sendingen da han skulle dele ut en pris i fjor.

– Jeg måtte sende inn manus i forkant. Etter at jeg gjorde det så ble jeg flyttet fra den lineære delen til Sumo-delen, fordi jeg kritiserte juryen for å ikke anerkjenne nett-tv da også, forteller programlederen.

Kringstad i Gullruten sier at dette ikke hadde noen sammenheng.

– Fjorårets sending gikk dels på lineær-tv og dels på Sumo. Det hadde ikke noe med hans manus eller uttalelser å gjøre. Vi i Stiftelsen Gullruten har ingen kontroll på TV 2s sendeskjema, sier hun.

Publikumsprisen

Men helt oversett ble Hansen ikke i år, for God kveld Norge har i samarbeid med Gullruten nominert han til «Publikumsprisen», som dere der hjemme kan stemme på her.

– Og det er kjempehyggelig, takk til dere! Det mener jeg ærlig og oppriktig, sier han.

Mannen bak landeplagen «Sommerkroppen» mener dog at han ikke fortjener å vinne.

– Jeg fortjener nominasjon synes jeg, men jeg fortjener ikke å vinne. Jeg er litt fan av Snefrid og Erik. Det er kanskje fordi de er underdogs, jeg synes det er litt gøy med de, sier Hansen.

Hele svaret til styreleder Åse Kringstad i Gullruten:

Gullruten er tv-bransjens egen pris, og det skal være gjevt både å bli nominert og å vinne. Vi forstår godt at Mads Hansen er skuffet over at «Ikke lov å le på hytta» ikke ble nominert, og vi er glade for at han bryr seg om Gullruten og at han stiller kritiske spørsmål.

Gullruten er en pris for redaktørstyrte produksjoner med norsk hovedprodusent, publisert i norske nasjonale tv- og nettmedier. Grunnen til at det ikke har vært så mye nett-TV med i Gullruten foreløpig er rett og slett at mye av innholdet som produseres ikke har en ansvarlig redaktør. Men dette er i stadig utvikling, og i år er det mange nett-tv-programmer blant de nominerte, og særlig VGTV har fått mange nominasjoner i Gullruten og Gullrutens fagpris. Når det gjelder sammensetningen av juryene, og at nett-tv-produsenter ikke har hatt fast representasjon i juryene, så henger dette sammen med flere faktorer. Både mengde produksjoner, men også struktur. De fire tv-kanalhusene NRK, TV 2, Discovery og NENT er tungt inne som finansielle samarbeidspartnere for Gullruten og har vært det i alle år, og representanter fra kanalene sitter derfor i alle juryene, i tillegg til produsenter og studentrepresentanter. Vi diskuterer hvert eneste år hvordan vi best kan inkludere nett-TV, fordi vi ser at det er stadig mer som produseres for nettet. Vi har også diskutert om VGTV som bidragsyter slik som de andre kanalhusene, og har tatt dette opp med VGTV. Det er en utfordring å finne en god modell når nye aktører ikke konkurrerer på det samme grunnlaget som allerede eksisterende aktører, men her er vi er veldig åpne for innspill og dialog. Det er viktig for Gullruten å være med på utviklingen.

Når det kommer til årets juryering, så var «Ikke lov å le på hytta» påmeldt i en av de største og stadig voksende kategoriene; «Beste humorprogram». I juryen har det sittet dyktige representanter for norsk TV-produksjon, der mange spesielt har jobbet med humorproduksjoner. Her sitter også kanalrepresentanter, blant annet fra Discovery +, men vedkommende har ikke jobbet med disse produksjonene. Vi forstår at det er skuffende å ikke blir nominert når man har laget et program som har blitt populært og fått masse oppmerksomhet. Serien ble nøye vurdert og diskutert i juryen, men konkurransen i denne kategorien var veldig hard, og «Ikke lov å le på hytta» nådde ikke opp denne gangen. Mads Hansen har gjennom bl.a. «Ikke lov å le på hytta» og «Farmen» markert seg som et godt tv-navn det siste året, og vi er glade for at han derfor er nominert til Publikumsprisen, og vi ønsker han masse lykke til med nominasjonen!

Slik fungerer jurysystemet:

 • Juryene er satt sammen av to ulike kanalrepresentanter, 3 fra produksjonsbransjen og 1 student innenfor TV-produksjon.
 • Første fase består av at juryen får tilgang til alle påmeldte bidrag i kategorien, og de har ca. 4 uker på seg til å se gjennom alt, og gi første vurdering. Denne vurderingen er skriftlig, anonym (kun Gullrutens prosjektleder har tilgang) og består av poengtallene 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
 • Hvert jurymedlem kan gi poeng til ti ulike bidrag, og kun unike poengsummer (altså må hvert jurymedlem bruke alle de 10 poengtallene over, fordelt på 10 bidrag).
 • Prosjektleder lager, basert på samlet score fra jurymedlemmene, en shortlist med de opptil 8 bidragene som har fått høyst verdi fra første runde.
 • Andre runde er jurymøtet. Alle jurymedlemmer får tilsendt shortlist kvelden før møtet.
 • Alle jurymøter innledes med å avklare eventuell inhabilitet fra jurymedlemmene (de skal ha meldt fra om dette i første runde, men vi kontrollerer på nytt i andre runde)
 • Produsentene som sitter i juryene er ikke fra selskaper som har påmeldte bidrag i kategorien, men det er vanskeligere å unngå med kanalene, som jo har påmeldte bidrag i alle kategorier.
 • Etter jurymøtet skal hvert enkelt jurymedlem velge sin topp 4 i kategorien, rangert i rekkefølge, og dette sendes inn skriftlig og igjen anonymt for alle andre enn prosjektleder.
 • Samlet score fra jurymedlemmene avgjør hvilke 4 bidrag som er nominert i kategorien (3 for Fagprisen)
 • Det er ikke teoretisk mulig at et enkelt menneske kan nominere frem et eget bidrag, eller overstyre juryen. Det er for mange runder med vurderinger.
 • Jurymedlemmene møter alltid godt forberedt, og alle får like stor mulighet til å uttale seg på like fot, og i ulik rekkefølge, slik at ingen får en tydeligere stemme enn andre.
 • Jurymøtene ledes av en representant fra Gullrutens styre. Vedkommende har ikke stemmerett.

Relatert