Charlotte (39) har ofte blitt kalt «crazy bitch» – diagnosen ble en lettelse

I over 30 år har Charlotte Bergslien følt seg annerledes. Da hun ble diagnostisert for to år siden, falt brikkene på plass.

Allerede som barn merket Charlotte Bergslien (39) at hun var annerledes. Ofte kunne hun sitte og betrakte de andre barna som lekte, mens hun selv slet med å bli med fordi hun ikke forstod de sosiale kodene.

– Og når jeg først skulle bli med, så ble det til at jeg bare snakket og snakket og ikke lot noen andre slippe til, forteller Charlotte til God morgen Norge, og fortsetter:

– Jeg vokste opp med en følelse av at noe var galt med meg.

Følelsen av annerledeshet fulgte Charlotte inn i voksenlivet, og i 20-årene fikk hun tilbakemeldinger på at hun kun snakket om seg selv, var frekk og direkte.

Se hele intervjuet øverst i saken!

UTENFORSKAP: Hele livet har Charlotte følt seg annerledes. Foto: Privat
UTENFORSKAP: Hele livet har Charlotte følt seg annerledes. Foto: Privat

Da brikkene falt på plass

Både venner og jobber ble vanskelige å holde på for Charlotte, og hun opplevde ofte å bli stemplet som det hun kaller «crazy bitch».

– Jeg husker jeg pleide å gråte hjemme hos mamma og spørre; «Hvorfor hater alle meg? Hva er det som er galt med meg?».

Da Charlotte var i midten av 30-årene, gikk hun på en skikkelig smell. Hun var utbrent, suicidal og kunne ikke jobbe lenger.

Først for to år siden fikk 39-åringen diagnosene som skulle forklare en hel del. Charlotte hadde ADD og autisme.

– Jeg følte en bittersøt lykke og sorg samtidig. Lykke over å konstatere at det er ikke er noe galt med meg. Samtidig en sorg over livet jeg kunne hatt med tidlig diagnose, forklarer Charlotte.

Det finnes ulike grader av autisme på autismespekteret, og mens noen kan ha alvorlig utviklingshemming og høyt behov for støtte, har andre lavt støttebehov og er gode til å kamuflere sine autistiske trekk.

DIAGNOSEN: For to år siden ble hun diagnostisert med ADD og autisme. Foto: Privat
DIAGNOSEN: For to år siden ble hun diagnostisert med ADD og autisme. Foto: Privat

Sorgen over livet som kunne vært

Hvis Charlotte hadde blitt diagnostisert allerede som barn, tror hun livet hadde sett ganske annerledes ut.

– Først og fremst hadde jeg nok ikke hatet meg selv så mye. Man får høre hele livet at man er frekk og slem og usympatisk, og til slutt begynner man å tro på det, sier hun.

– Det er først nå jeg begynner å like meg selv, og det er litt sent.

Selv mener 39-åringen at det finnes flere positive sider ved det å ha autisme.

– Man vokser opp og tror man er et utskudd fra helvete, men egentlig er autisme en gave fra universet. Vi tenker mer kreativt og er ærlige. Mange i Silicon Valley er jo autistiske. Det er utrolig mange skarpe folk som har autisme, forklarer Charlotte.

Jenter kamuflerer symptomene

Anne Gro Innstrand er psykologspesialist og har jobbet mye med autisme. Hun forteller at det er vanskeligere å fange opp autisme hos jenter enn hos gutter i ung alder.

– Jenter er mer oppdratt til å følge de sosiale kodene. Det gjør at jenter anstrenger seg enormt på skolen. De jobber alt de kan med å få til de sosiale kodene, og gjør alt de kan for å bli likt. Og når de kommer hjem så kollapser de nesten, fordi de er helt utslitte av å maskere sine egne symptomer.

FLINK PIKE: Jenter kamuflerer ofte autismesymptomene sine, ifølge psykolog Innstrand. Foto: Privat
FLINK PIKE: Jenter kamuflerer ofte autismesymptomene sine, ifølge psykolog Innstrand. Foto: Privat

Denne beskrivelsen kjenner også Charlotte seg igjen i.

– Man prøver å herme etter andres oppførsel, og man kan aldri være seg selv. Det er et mirakel at jeg kom meg gjennom skolen, forteller hun.

Psykologspesialist Innstrand mener det er to ting som er viktig for å fange opp autisme tidlig.

– Det ene er at vi må styrke kompetansen i spesialisthelsetjenesten for å diagnostisere tidlig. Vi ser ganske store forskjeller fra fylke til fylke på hvorvidt man har kompetansen.

– Men det holder ikke bare å få en diagnose, folk må jo få oppfølging, understreker Innstrand.

Sprer kunnskap som autisme-influenser

Foruten noen bekjentskaper i utlandet, er Charlotte åpen om at hun heller ikke i dag har særlig med venner. Og det skjemmer hun seg ikke for å si.

– De jeg trodde var vennene mine falt fra når ting begynte å gå ille, forklarer hun.

39-åringen har imidlertid valgt å bruke drivkraften sin til å spre kunnskap om autisme på Instagram. Gjennom kontoen @TheSpectrumGirl deler hun egne erfaringer med diagnosen, og responsen har vært kjempegod.

– Mange skriver takkemeldinger. Folk har behov for støtte og hjelp på området, spesielt voksne som meg, som har blitt oversett hele livet, sier Charlotte.

– Man trenger ikke å føle seg så alene og annerledes.

Relatert