Vårlig salat med røkt ørret og brytebrød

Her er oppskriften på en smakfull og mettende salat med to ulike dressinger.

Nederst i artikkelen finner du oppskriften på brytebrød.

Dette trenger du:

Til 4-5 personer

  • 4 egg
  • 4-5 poteter
  • Ca. 150 g sukkererter
  • 8-10 små smaksrike tomater
  • ½ slangeagurk
  • 1 rødløk (rens, del i skiver eller båter og legg i iskaldt vann, løken blir sprø og litt mildere på smak)
  • Grønn salat
  • 8-10 skiver røkt ørret eventuelt laks, kan erstattes med kokt skinke eller spekemat

Velg den dressingen du liker:

Dressing 1:

  • 1 ½-2 dl lettrømme
  • 2-3 ss grov sennep eller ravigottesaus
  • Finhakket gressløk eller persille/dill.

Dressing 2:

  • 1 ss eplecider eller hvitvin eddik
  • 2 ss dijonsennep
  • 1 fedd hvitløk
  • Eventuelt ½ ts honning
  • Ca. 1 dl Virgin olivenolje
  • Grovmalt pepper

Slik gjør du:

Kok eggene i 6-8 minutter til de er «smilende». Legg eggene i rennende, kaldt vann til de er helt avkjølt. Skrell eggene og del dem i båter. Kok poteter og la sukkerertene koke med de siste 2-3 minuttene. Avkjøl sukkerertene i kaldt vann, da holder de seg sprøe. Skrell potetene, avkjøl litt og del i biter/skiver.

Anrett potetene i en vid salatbolle eller serveringsfat sammen med sukkererter, tomater i båter, slangeagurk i terninger, rødløk i skiver, og grovt revet salat. Bland alt lett sammen og legg røkt ørret eller laks, eggebåter og friske urter på toppen.

Dressing 1: Bland sammen rømme og sennep og smak til med salt, pepper, eventuelt litt honning og finhakkede urter.

Dressing 2: Bland sammen sennep, hvitvinseddik, finhakket hvitløk og honning. Visp inn olje. Smak til med salt og pepper. Fordel dressingen over salaten like før servering.

Brytebrød

  • 5 dl lunkent vann
  • 9 dl-1 l hvetemel (begynn med 9 dl)
  • 1 dl linfrø ev solsikkefrø
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ss olivenolje

Bland sammen det tørre, tilsett vann og elt sammen til en klissete deig. Tilsett olje helt mot slutten. Sett til heving i ca. 1-1 1/2 time til dobbel størrelse. Bruker du kaldt vann kan deigen heve i 6-8 timer.

Fordel deigen over på et stekebrett, klapp den ut til 2-3 cm høyde. Bruk en bakespatel og rut opp i runde stykker/firkanter, dypp bakespatel i litt olje, så går rutingen bedre. Dekk til og la etterheve i 30-40 minutter. Stek på midterste rille i varm stekeovn 220 grader i 15-20 minutter til brytebrødet er gyllent.