Tomatisert fiske- og rekesuppe

Christer Rødseth bruker hvit fisk, hvit asparges, fennikel og dill i sin fantastiske suppe.

Dette er en suppe du kan bruke det du har for å lage. Har du ikke tilgang på ferske reker og blåskjell, går det helt fint! Godt blir det uansett. Og, det går skikkelig raskt! Server gjerne med focaccia, se egen oppskrift.

Dette trenger du:

Suppe:

  • Rekeskall om du har tilgjengelig
  • 1 fennikel
  • 1 løk
  • 1 liten gulrot
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ ts fennikelfrø
  • ½ ts hel sort pepper
  • 2 ts tomatpuré
  • 1 appelsin
  • 3 plommetomater
  • 2-3 dl tørr hvitvin eller fersk eplejuice
  • 1 liter vann eller fiskekraft
  • 1 terning fiskebuljong om du ikke har fiskekraft
  • 3 dl kremfløte
  • Salt, sitron, litt smør og olivenolje til smak
  • 2 ss solsikkeolje

Fisk:

  • 500 g hvit fisk
  • 100 g ferske, rensede reker (valgfritt)
  • Litt salt

Til servering:

  • 1 fennikel
  • 4 hvite asparges
  • 2 reddiker
  • Fersk dill
  • 1 ts salt, ½ ts sukker
  • 50 g smør
  • 2 dl vann

Slik gjør du:

Skrell alle grønnsaker og kutt fint. Varm en vid panne eller kjele og ha i rekeskall. La de steke litt før du har i grønnsakene. Ha i fennikelfrø og pepper før du har på tomatpuré. La den stekes godt ut før du har på vin. Kok opp vinen og reduser i noen minutter. Ha så på vann eller kraft og buljongterning. Skjær opp appelsin og tomater og ha i. Kok så suppen i 15 minutter før fløten tilsettes. Kok videre i 15 minutter og sil suppen. Smak til med salt, sitron, olivenolje og litt smør.

Ved servering, skjær fennikel og reddik tynt på mandolin eller med en skarp kniv. Skrell aspargesen og kutt i mindre biter, kok de helt møre i vann med smør, sukker og salt. Kutt fisken i terninger og dryss litt salt over.

Varm litt av suppen i en liten kjele og varm opp fisken forsiktig, den skal ha en liten rå kjerne når den går i tallerken. Legg fisken i tallerken med grønnsakene, reker og evt blåskjell og hell varm suppe over. Avslutt med litt dill.

Focaccia

  • 5 dl temperert vann
  • ½ pk fersk gjær
  • 10 g salt
  • 4 ss olivenolje
  • Ca. 720 g hvetemel
  • Flaksalt til topping

Elt alle ingrediensene i 20 minutter og hell deigen rett over i en ildfast form av et slag med papir i bunn. Hev til dobbel størrelse og ha godt med olivenolje, flaksalt og eventuelt litt ferske urter på. Stek så på 200 grader varmluft i ca. 25-30 minutter, avkjøl på rist.

Relatert