Blomkål med smakfullt tilbehør

Blomkål er hovedpersonen i disse oppskriftene. Her serveres blomkål med dillsaus og ovnsbakt blomkål med en krydret ostesaus.

Blomkål med dillsaus og sprøstekt bacon

Bacon kan erstattes av røkelaks i tynne skiver eller rensede reker

Dette trenger du:

  • 1 stort eller 2 små blomkålhoder
  • Sprøstekt bacon, skiver av røkelaks eller rensede reker

Dill eller persillesaus:

  • 2 ss smør
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 2 ss hvetemel
  • Ca. 4 dl melk
  • Salt, pepper
  • Hakket dill eller persille
  • Eventuelt litt røkt paprikapulver eller karri

Slik gjør du:

Begynn med å lage sausen. Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk (gjerne varm) under omrøring til fyldig (ikke tykk som grøt) saus. Kok opp og la trekke i ca. 8 minutter. Smak til med salt, pepper og røkt paprikapulver eller karri. Finhakket persille eller dill tilsettes rett før servering.

Lag et snitt (kryss) i blomkålstilken. Kok opp lettsaltet vann i en gryte (med plass til blomkålen). Legg blomkålhodet med stilkfestet ned i det kokende vannet. Kok opp og la små koke til blomkålen er så vidt er mør, 10-15 minutter. Ta opp og la blomkålen renne godt av seg. Legg hele blomkålhodet på et fat eller del det opp i buketter. Hell over varm saus og dryss over sprøstekt bacon eller reker.

Ovnsbakt blomkål med krydret ostesaus

Krydret ostesaus, lag saus som beskrevet over.

Dette trenger du:

  • 1 mellomstor blomkål
  • 3-4 ss rapsolje
  • Flaksalt, røkt paprikapulver

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 200 grader. Fjern de tykkeste grønne bladene fra blomkålen. Skjær stilken slik at blomkålen kan stå rett i et ildfast fat, skjær et dypt kryss i stilken (fordeler varmen når blomkålen stekes). Gni/pensle den inn med olivenolje og dryss med flaksalt og røkt paprikapulver og/eller litt chilipulver.

Stek i varm stekeovn til kålen så vidt er mør. Sjekk med en spisskniv eller en kakepinne. Steketiden vil variere med størrelsen på blomkålen og om du liker den myk eller med litt tyggemotstand, 20-30 minutter. Hell over saus og server med spekeskinke, sprøstek bacon, røkelaks i skiver eller reker.

Relatert