ADVOKAT: Unni Fries, her avbildet i en annen rettssak, forsvarer reality-deltakeren.
ADVOKAT: Unni Fries, her avbildet i en annen rettssak, forsvarer reality-deltakeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Reality-profil i retten etter å ha mottatt et stort pengebeløp – mener hun har blitt lurt trill rundt

Reality-kvinnen ble spurt om å ta ut 70.000 kroner i kontanter, som en tjeneste for en mann hun bodde med. 26-åringen fant senere ut at pengene kom fra en svindel.

8. april møtte en reality-profil i Oslo tingrett, etter at hun mottok et stort beløp på sin bankkonto som stammet fra straffbare handlinger.

I tiltalen står det at hun mottok 73.000 kroner på bankkontoen hennes i februar 2019.

Reality-kollektiv

Det hele startet da 26-åringen flyttet inn i en leilighet med en felles reality-venninne. Der flyttet også kjæresten til venninnen inn, som er en tredje reality- og TV-profil.

Den mannlige reality-profilen tok med seg en kompis til leiligheten, som senere fikk et intimt forhold til den tiltalte i saken og bodde en periode sammen med de tre reality-profilene i leiligheten på Sørenga i Oslo.

Den siste mannen, som hadde et romantisk forhold med tiltalte, ba henne om en tjeneste. Han ønsket å overføre penger til henne. Hun så ikke på dette som problematisk og ga ham bankkortet sitt.

Etter at han hadde snakket med den andre mannlige reality-profilen som bodde i leiligheten, overtalte de henne til å bli med dem på en kjøretur sånn at hun kunne ta ut pengene selv. De kjørte henne til Gardemoen og ba henne ta ut 70.000 kroner.

– Jeg spurte først om vi kunne ta ut pengene på Rema 1000 rett ved leiligheten. De sa vi måtte ta ut pengene på Gardemoen siden det var så stort beløp. De beroliget meg hele tiden og sa at «alle gjør dette hele tiden» og at de trengte kontantene for å kjøpe klokker. Jeg var naiv og hadde et godt øye til ham, så jeg lot det bare gå, forklarte tiltalte i retten.

Hun forklarer at hun senere fant ut at disse pengene slettes ikke kom fra flørten hennes, men at disse pengene stammet fra en svindel. En av guttene i bilen til Gardemoen hadde møtt en kvinne via nettdating og deretter lurt henne til å overføre disse pengene, trolig fordi de snakket om å kjøpe leilighet sammen. Kvinnen som ble svindlet har fysiske og psykiske funksjonshemninger og har derfor en verge som vitnet på vegne av henne.

Politiadvokat Erik T. Hansen skrev tiltalen. Han har en annen oppfatning av saken. Han mener hun var inneforstått med at pengene kom fra en eller flere ulovelige handlinger.

TILTALE: Reality-profilen er tiltalt for å enten ha oppbevart, skjult eller konvertert penger.
TILTALE: Reality-profilen er tiltalt for å enten ha oppbevart, skjult eller konvertert penger. Foto: Oslo Tingrett

Trusler

Tiltalte forklarte at hun ikke forstod det var noe snusk involvert før DNB ringte og sa at hun ikke kunne ha bankkonto hos dem lenger på grunn ulovlig aktivitet.

Da DNB tok kontakt med henne, hadde hun mistet kontakten med guttene. En av årsakene til dette skal ha vært at guttene hele tiden ønsket å feste i leiligheten, selv om de ikke betalte særlig i leie.

På et tidspunkt knuste flørten til tiltalte et bord. Da hun ønsket at han skulle betale for seg, ble det sendt svært truende meldinger mellom de to. Disse ble vist frem i retten.

Tiltalte truer mannen med å spyle ned dop han oppbevarte i leiligheten hennes ned i do. Hun sendte også en video av hvitt pulver som forsvinner ned i doen.

Mannen svarte med å skrive at han vil skyte henne og at hun skal «sove med øynene åpne».

At mannen ikke betalte husleie og at han ødela møblement skal ha vært årsaken til at hun beholdt 3.000 kroner, og tok ut 70.000 kroner og ikke 73.000 kroner på Oslo Lufthavn.

– Blitt lurt trill rundt

TV2.no og God kveld Norge har vært i kontakt med den tidligere reality-deltakeren før rettssaken startet.

26-åringen forklarte at hun mer enn gjerne ville forklare sin side av saken, men at hun ville vente til rettssaken var over. Hun skrev blant annet følgende i en e-post:

«(...) Dette er en sak der jeg på lik linje med veldig mange andre involverte har blitt lurt trill rundt, og tiltalen stemmer ikke overens med de faktiske forholdene. Dette vil jeg forklare meg nærmere om i den kommende rettssaken.»

Advokaten hennes, Unni Fries, sier at klienten ikke erkjenner straffskyld.

Brudd på straffeloven

Det var politiadvokat Inga Porsmo som holdt sluttprosedyre. Hun poengterte at den tiltalte beskrev mannens økonomi som rotete, og at tiltalte ikke visste hvordan arbeidssituasjonen til mannen var.

Porsmo mener derfor det er logisk at kvinnen skal ha skjønt at de store summene kan ha stammet fra ulovelige handlinger.

Aktor foreslo en betinget fengselsdom på 24 dager, samt rundt 1.000-2.000 kroner i saksomkostninger.

Forsvarer Riis ønsker at klienten skal firkjennes. Hvis retten likevel bestemmer at hun er skyldig, ønsker hun at de skal legge vekt på lang saksbehandlingstid. Klienten fikk også vite om rettssaken da en journalist tok kontakt med henne, politiet skal ikke ha informert henne.

– Jeg føler meg som et offer. Like mye som et offer som hun som mistet pengene sine. Jeg syns kjempesynd på henne, men jeg har ikke gjort det her, var det siste titalte sa i retten.

Nå skal retten finne ut om reality-kvinnen skal dømmes etter straffelovens paragraf 337 og paragraf 15, om hvitvasking av andres utbytte.Dommen kommer trolig innen to uker.

Relatert