Wenches favorittkaker til påske

Både sjokoladekake og gulrotkake hører med når Wenche baker til påske.

Sjokoladekake med sprø topping

Kaken kan gjerne bakes dagen før den skal serveres. La den stå kjølig natten over og la kaken bli temperert (stå ca. 1 time i romtemperatur) før servering. Oppskriften kan dobles og stekes i en langpanne.

Dette trenger du:

  • 6 egg (7 små egg)
  • 5 dl sukker
  • 350 g smeltet smør
  • 9 dl hvetemel
  • 1 ½ ss bakepulver
  • 1 ½ ss vaniljesukker
  • 4 ½ ss kakao
  • 3 ½ dl melk

Sjokoladekrem med puffet ris:

  • 300 g smeltet smør
  • 7-8 ss kaffe
  • 200 g mørk sjokolade/kokesjokolade
  • 200 g lys sjokolade/melkesjokolade
  • 500 g melis
  • 4 ts vaniljesukker
  • Ristet quinoa (frokostblanding) til dryss

Slik gjør du:

Varm stekeovn til 180 grader. Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Bland smeltet smør inn i eggedosisen. Sikt sammen det tørre og bland det inn i deigen vekselvis med melken. Rør til en glatt røre. Hell røren i en smurt bakepapirkledd rund form 24 cm.

Stek i varm stekeovn (nederste rille) i 30-40 minutter. Avkjøl kaken før glasuren smøres over.

Glasur/smørkrem: Smelt smøret i en kasserolle, trekk kasserollen til side og rør inn kaffe og hakket sjokolade og la sjokoladen smelte i smøret, ikke koke. Sikt i melis og vaniljesukker og visp til glasuren blir glatt og blank.

Fordel glasuren over den lett avkjølte kaken. Dryss over eventuelt med ristet quina (frokostblanding) til dryss. Du kan eventuelt også pynte med seigmenn eller påskemarsipan.

Gulrotkake

Oppskriften kan halveres slik at den passer til en liten langpanne ca. 25x35 cm eller en springform 26/28 cm.

Dette trenger du:

  • 8 egg (romtempererte), bruker du store egg str L holder det med 7 egg
  • 4 dl brunt eller hvitt sukker
  • 4 dl rapsolje til baking eller annen nøytral matolje (ikke olivenolje)
  • Ca. 1 l hvetemel
  • 4 ts bakepulver
  • 2 ts natron
  • 2-3 ts kanel, eventuelt ½ ts finrevet muskat
  • 2 ts vaniljesukker
  • ¾ ts salt
  • 12-14 dl fint revet rå gulrøtter (bør skrelles)
  • Eventuelt 1 eple

Ostekrem:

Kan halveres hvis du ikke ønsker mye glasur.

  • 800 g myk/romtemperert kremost, naturell
  • 400 g mykt smør
  • 1 kg melis
  • Frø fra 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Les igjennom hele oppskriften, finn fram og mål opp alle ingrediensene. Pass på at bakebollen er stor nok til deigen. Smør formen og kle bunnen med bakepapir. Varm stekeovn til 180 grader.

Pisk sammen egg, sukker og olje til en lys luftig masse. Bland sammen de tørre ingrediensene og sikt inn eggemassen. Tilsett finhakket sjokolade og vend lett om med en sleiv/slikkepott før revet gulrot og eple vendes inn. (Ikke visp da blir kaken tung på konsistens).

Fordel deigen jevnt utover i formen. Stek på nest nederste rille i varm stekeovn. Steketid ca. 50 minutter. Sjekk med en kakestikke/pinne (eventuelt en spagettipinne) om kaken er gjennomstekt. Er det deig igjen på pinnen, stek noen minutter til. Avkjøl kaken i formen på rist før den legges på fat og ostekremen smøres over kaken.

Ostekrem: Kremost og smør må være myk/romtemperert. Rør mykt (ikke smeltet) smør, melis og vaniljesukker til en glatt krem. Tilsett myk kremost litt etter litt mens du visper til en glatt krem. Bre kremen over den avkjølte kaken. Sett kaldt et par timer slik at kremen stivner.

Kaken holder seg i kjøleskapet 3-4 dager. Skal kaken fryses, smør på ostekrem etter frysing.

Relatert