Smakstest av bacon – så stor forskjell er det på billig og dyrt

TV2 HJELPER DEG: Må bacon koste flesk? Eller smaker billig bacon like godt? Ekspertene i vårt smakspanel gir deg svaret.

Siden 1500-tallet har folk verden rundt smattet i seg bacon i ulike former, og Norge er intet unntak. Bare i påsken spiser vi nesten 300 tonn bacon, ifølge tall fra Econa.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo.

Men smaker bacon likt uavhengig av pris, og kan du egentlig bare kjøpe det billigste?

Triller terning

Vi har smakstestet ti baconmerker som du får kjøpt i norske dagligvareforretninger, for å se om du får det du betaler for.

Se oversikt og resultater nederst i saken.

Vi tester billig mot dyrt, og har fått med oss et smakspanel som skal blindteste.

Tidligere kjøkkensjef på Kullt, Esteban Villalpando, matskribent Yngve Ekern og butikkslakter hos Rosenberg Spiseforretning, Camilla Holand.

– Det viktige for oss som virkelig elsker bacon er balansen mellom salt og fett, og konsistensen, altså om den blir sprøstekt, forklarer Ekern.

SMAKSPANEL: F.v: Esteban Villalpando, Camilla Holand og Yngve Ekern
SMAKSPANEL: F.v: Esteban Villalpando, Camilla Holand og Yngve Ekern Foto: Pernille Dvergedal/TV 2 hjelper deg.

Panelet skal trille terning for fettmengde, utseende, konsistens og selvfølgelig smak, hvor konsistens og smak teller mest.

Til å tilberede baconet har vi fått hjelp av mesterkokk Filip August Bendi. For et mest rettferdig resultat er alt baconet stekt i ovn.

– Jeg syns jo at det burde stekes sånn at det er crispy, men ikke brent crispy, sier Bendi, og legger til:

– Det skal være noe tygg og konsistens i det, men man skal få en blanding av crisp og fin kjøtt/fett fordeling i baconet.

BACONSTEKER: Mesterkokk Filip August Bendi
BACONSTEKER: Mesterkokk Filip August Bendi Foto: Pernille Dvergedal/TV 2 hjelper deg.

Store prisforskjeller

Det er stor prisforskjell på baconet, og mellom den billigste og dyreste skiller det over 200 kroner på kiloprisen. Men for panelet er ikke lett å smake forskjell.

– Nei, det er jo vanskelig da. Den beste kan være den dyreste og omvendt, så det er vanskelig å si, sier Holand.

– Det er egentlig vanskelig å si noe om prisen ut ifra smaken, legger Ekern til.

Røkt vs. røykaroma

Alle de fem billigere bacontypene, pluss Gildes Stjernebacon, er tilsatt røykaroma. Finsbråten, Tulip, Grilstad og Jacobs er derimot røkt over bøkeflis.

Holand, som til daglig jobber som butikkslakter på Rosenberg kjøttforretning i Lillestrøm, forklarer forskjellen.

– Når bacon blir røkt på flis, så er det rett og slett flis i en generator som blir satt fyr på og røyken blir sendt inn til kjøttet, som da trekker til seg smaken. Når man bruker røykaroma så bruker man flytende røyk som blir sprøyta på kjøttsida, som da trekker til seg smaken derfra.

De to metodene kan også føre til ulik smak.

– Du får en litt friskere smak, litt mer bålsmak når du spiser bacon som er røkt på flis. Det blir litt mer syrlig smak og det oppleves ikke så ekte røkt når det er brukt flytende røyk.

Jevnt mellom billige og dyre

Panelet syns det er veldig jevn og god smak på flere av bacontypene.

Hele seks av ti merker får terningkast fire. Her er også fire av fem billige bacontyper, som panelet mener at måler seg med de dyrere.

GODT BACON: Seks av ti bacon får terningkast fire av smakspanelet.
GODT BACON: Seks av ti bacon får terningkast fire av smakspanelet. Foto: Christina Honningsvåg/TV 2 hjelper deg.

Baconet fra Grilstad var testens joker, grunnet sitt lave fettinnhold. Sammenliknet med det andre baconet i testen kommer det også dårligst ut.

– Det var tørt og seigt og kjedelig på smak, konkluderer Holand.

Det er jo ikke bacon, for oss nordmenn, det er jo kokt skinke, legger Villalpando til.

Panelet lander til slutt på terningkast 1.

Verken Finsbråten eller Coop sitt eget merkevarebacon faller i smak hos panelet.

Mens Finsbråten får trekk for mye sødme i baconet, syns panelet at Coop sitt rett og slett er litt tamt i alle kategorier.

DÅRLIGST: Baconet fra Grilstad (t.h) er testens joker og får terningkast 1, mens baconet fra Finsbråten og Coop får terningkast 2.
DÅRLIGST: Baconet fra Grilstad (t.h) er testens joker og får terningkast 1, mens baconet fra Finsbråten og Coop får terningkast 2. Foto: Christina Honningsvåg/TV 2 hjelper deg.

Dyrest er best, men...

Det er baconet fra Jacobs Utvalgte som får høyest score av panelet. De liker fettfordelingen, at den har god sprøhet og smaker godt og røkt.

– Dette var godt, sier Ekern.

– Det har en god fordeling mellom fett og kjøtt og dette er første gangen vi kjenner en ordentlig røyksmak, legger Villalpando til.

TESTVINNER: Jacobs vinner vår smakstest av bacon.
TESTVINNER: Jacobs vinner vår smakstest av bacon. Foto: Christina Honningsvåg/TV 2 hjelper deg.

Jacobs er dermed testens vinner med et terningkast 5 fra panelet.

Jacobs er også testens dyreste bacon, med en kilopris på 349 kroner.

– Man kan jo smake at dette er godt håndverk, og det gir mening at godt håndverk går til topps, sier Ekern.

Men mange av de billigste, til mindre enn en tredjedel av prisen, følger hakk i hæl. Så hva forteller dette om sammenhengen mellom pris og kvalitet?

– Man kan jo kanskje ikke si at prisen har så mye å si på smaken av baconet, sier Ekern.

– Vi har ikke smakt noen som har en utpreget smak av billigbacon, så her gjelder det kanskje mer å finne ut hva som passer sin smak, avslutter Holand.

Terningkast og priser:

Bacon Pris pr/kg Terningkast
Jacobs 349,00 5
First Price 109,75 4
Gilde stjernebacon 213,57 4
Prima bacon 109,75 4
Tulip 279,20 4
Skikkelig digg 149,72 4
Xtra bacon 109,78 4
Coop 175.38 2
Finsbråten 268,46 2
Grilstad Filetbacon 290,00 1

Se TV 2 hjelper deg fredag kl 21.40 på TV 2, eller strøm når du vil på TV 2 Sumo.

Relatert