Kjøttboller med grønnsaker

Christer Rødseth sine kjøttboller lages med en blanding av kjøttdeig og grønnsaker. Serveres med bakte poteter, sellerikrem, løksaus og rørte tyttebær.

Dette trenger du:

Kjøttboller:

  • 400 g kjøttdeig
  • 2 gulrøtter
  • ½ purreløk
  • 2 dl melk
  • 100 g brødkrum eller griljermel
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 liten løk
  • 2 egg
  • Ca. 1-2 ts salt
  • Litt sort pepper
  • 1 ss smør og 1 ss solsikkeolje til steking
  • Revet muskat til smak

Rørte tyttebær:

  • 8 ss fryste tyttebær
  • 1-2 ss melis

Kokte grønnsaker:

  • 1 blomkål
  • 1 brokkoli
  • 1 ss smør
  • Litt salt
  • 1 liten bunt persille

Bakte poteter:

  • 500 g små poteter
  • 3 ss olivenolje
  • Litt salt

Karamellisert løksaus:

  • 1 løk
  • 2 ts dijonsennep
  • 6 dl kyllingkraft eller buljong
  • 1 dl kremfløte
  • Salt og sitron til smak
  • 1 ss smør og 1 ss solsikkeolje

Sellerikrem:

  • 300 g sellerirot
  • 2 dl melk
  • 1 dl vann
  • 1 ss smør

Slik gjør du:

Riv gulrot på et rivjern og kutt purreløk i tynne skiver. Ha kjøttdeig og grønnsakene i en bolle. Finhakk løken og ha i bollen med kjøttdeigen og grønnsakene. Bløtlegg brødkrummet i melken i noen minutter før det også has oppi. Knekk i egg og ha i sennep og salt. Bland godt sammen og smak til med pepper. Rull de i boller på ca. 20-25 gram og stek i stekepanne til de er gylne. Stek de ferdig i en ildfast form på 180 grader. Det vil ta ca. 5-6 minutter.

Potetene has i en ildfast form med skallet på, ha over olivenolje og litt salt. Stek på 220 grader i ca. 30 minutter.

Sausen lages ved at løken skrelles og kuttes i tynne skiver. Varm en vid kjele og ha i olje og smør. Ha så i løken og gi den ganske høy temperatur under omrøring til løken får litt farge, skru så temperaturen ned og la løken karamelliseres ytterligere før du har på sennep, vend den inn og ha på kraft. Bruker du buljong kan du nok bruke litt mindre kraft. La det redusere halvveis ned og ha på kremfløten. Kok det til det tykner eller jevne med litt maizena om du vil. Smak til med salt og sitron.

Kutt selleriroten i terninger på 1x1 cm og ha i en kjele. Dekk med vann og melk, kok til det er mørt. Ha i smør og kjør det så opp med en stavmikser.

Kutt blomkål og brokkoli og kok noen minutter i lettsaltet vann. Vend det så inn i med litt smør og hakket persille.

Rør sammen tyttebærene med melis.

Server det hele med god samvittighet!