EN BIT AV NORGE:

Christer Rødseths oppskrifter fra Østlandet

Her kan du finne oppskriftene fra En bit av Norge.

Appelsingravet laks med posjert egg, blomkålkrem og sitrusdressing

2 porsjoner

  • 400 g laksefilet, renskåret ryggfilet i to pene stykker
  • 1 dl salt
  • 2 ss sukker
  • 1 appelsin, skallet
  • 1 ss olje

Bakt blomkål og blomkålpure

  • 1 blomkål
  • 1 ss olivenolje
  • flaksalt
  • 2 dl helmelk
  • 1 dl kremfløte

Sitrusdressing

  • appelsinfiletter av ½ appelsin
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss god olivenolje
  • flaksalt
  • 1 ts hakket fersk estragon

Posjert egg

  • 2 egg

Til servering

  • 3 ss hakkede valnøtter
  • Urter til pynt

Bland sukker og salt og dryss generøst på fisken så det dekker, la stå i 15 minutter. Skyll og tørk fisken godt. Riv appelsinzest over filetten, dekk til og sett kaldt frem til tilbereding.

Forvarm ovnen til 180 °C. Del blomkål i to, del en halvdel i to og legg over i ildfast form, drypp over olivenolje og krydre med salt. Bak i ovnen i ca. 40 minutter til helt mør.

Kutt resten av blomkålen i små biter, bruk stilk også. Ha blomkål, melk og fløte i en gryte, legg på lokk og småkok til blomkålen er mør. Ta av lokket, reduser væsken litt. Kjør til pure i kjøkkenmaskin med knivblad og smak til med salt.

Lag sitrusdressing. Kutt appelsinfiletene i små biter og bland sammen med sitronsaft, olivenolje, maldonsalt og fersk estragon.

La laksen temperere på kjøkkenbenken i 15 minutter. Drypp litt olje over laksen og bak i ca. 5 minutter. La hvile i 5 minutter før servering.

Posjer egg, kok opp ca. 1,5 liter vann i en kjele og skru temperaturen ned til rett under kokepunktet. Rør godt i vannet så det beveger seg i hvirvel, slipp egget forsiktig oppi. Egget skal ligge i ca. 3 minutter. Løft opp med hullsleiv, og dryss litt salt over.

Anrett ved å legge blomkålpure, bakt blomkål og laks på tallerkener, legg posjert egg i blomkålpureen, drypp over dressing, dryss over valnøtter og pynt med urter.

Mellomgrovt brød med mel fra Holli mølle

1 stort brød

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vann
  • 500 g kaldt vann
  • 500 g hvetemel + 100 g til utbaking
  • 150 g sammalt hvete
  • 150 finmalt rug
  • 15 g fersk gjær
  • 4 ss olivenolje
  • 20 g salt

Kok opp havregryn og 2 dl vann, kok 1 minutt og hell grøten over i en bakebolle. Tilsett kaldt vann, vend sammen og tilsett halvparten av hvetemelet, sammalt hvete, rugmel, gjær og olivenolje, kjør blandingen i kjøkkenmaskin til godt blandet. Tilsett salt og resten av melet, litt av gangen til deigen er myk og smidig. Elt deigen i maskin i minst 10 minutter.

Dekk til bakebollen med plast og la heve til dobbelt størrelse. Velt deigen forsiktig over på melet bakebord og form brødet uten å slå ut all luften. Dryss raust med mel over, dekk til med klede og la heve til neste dobbelt størrelse. Forvarm ovnen til 250 °C. Sett brødet i ovnen, senk temperaturen til 200 °C. Stek i ca. 40 minutter. La avkjøle på rist

Smørbrød med langtidsstekt bibringe/brisket

4 - 8 porsjoner

  • 1,5 kg brisket
  • salt
  • pepper
  • nøytral olje til steking
  • 2 hvitløkfedd
  • 2 kvister frisk rosmarin
  • 30 g smør
  • 3 plommetomater
  • 0,5 l hvitvin
  • 6 små gode tomater
  • balsamicoeddik
  • sukker
  • salt
  • pepper

Krydre og brun kjøttet godt på alle sider, knus hvitløkfedd lett med bredsiden av en kniv og legg i kjøttpannen sammen med rosmarin og smør. Del plommetomater i fire og legg i pannen. Hell over hvitvin og gi det et oppkok. Legg kjøtt over i en Rômertopf eller annen lignende gryte og hell over resten av innholdet i pannen. Varm ovnen til ca. 80 °C og stek i ca. 12 timer.

Løft opp kjøttet, la hvile i minst 20 minutter, og del kjøttet i skiver. Sil av kraften og spar til noe annet deilig. Ha tomater over i en liten kjele og kok inn til marmeladekonsistens, del små tomater i fire, vend inn i tomatmarmeladen, smak til med balsamico, sukker, salt og pepper.

Til servering

  • 4 skiver brød
  • 300 g ost, Rød ku fra Torbjørnsrud ysteri, delt i tjukke skiver
  • 1 ss finsnittet vårløk
  • 1 ss ristede gresskarkjerner

Legg godt med tomatsalsa på skivene, legg på skiver av kjøtt og cheddar om hverandre på skiven. Topp med vårløk og gresskarkjerner.