Nøttebunn med sjokoladekrem

Wenches nydelige sjokoladekake kan gjerne lages dagen før servering. Pynt med friske bær, sjokoladehjerter og et dryss med melis.

Denne kaken kan også lages allergivennlig. Uten nøtter se oppskrift kokosbunn. For melkefri velg margarin uten melk, erstatt melk med for eksempel Gryr eller kokosmelk og velg sjokolade uten melk. Uten egg, se egen oppskrift mandelbunn med dadler.

Sukker kan byttes ut med sukrinmelis, men tåler du sukker gir det best resultat.

Dette trenge du:

Nøttebunn:

  • 200 g malte mandler, valnøtter eller hasselnøtter
  • 200 g melis
  • 4 stivpiskede eggehviter

Sjokoladefyll:

  • 2 ss kaffe
  • ½ dl melk ev Gryr eller kokoskrem for melkefri
  • 2-3 plater mørk kokesjokolade, eventuelt melkefri
  • 200 g mykt smør, eventuelt myk margarin uten melk
  • 200 g melis, eventuelt sukrin melis (sukkerfri)
  • 4 eggeplommer, kan erstattes med 2 dl pisket Gryr

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 175 grader. Begynn med å lage nøttebunn. Mal nøtter/mandler og bland med melis. Stivpisk 4 eggehviter og vend inn malte nøtter og melis de stivpiskede eggehvitene. Fyll i en smurt form, 22/24 cm, bunnen dekket med bakepapir. Stek i varm stekeovn 175 grader, på nederste rille i ca. 30 minutter. Avkjøl.

Sjokoladefyll: Ha kaffe, melk og kokesjokolade i biter i en bolle og smelt over et vannbad. Rør sammen til en glatt masse. Rør smør og melis hvitt og luftig. Rør inn en og en eggeplomme, og vend inn den lett avkjølte kaffe og sjokoladeblandingen.

Sett den avkjølte nøttebunnen på et kakefat og sett ringen fra springformen rundt. Fyll sjokoladefyllet over mandelbunnen, glatt den pent ut. Sett kaken kaldt i kjøleskapet til sjokoladekremen har stivnet, minst 4-5 timer.

Ved servering, ta av ringen. Løsne ringen med en spiss liten kniv, dyppet i varmt vann. Løft forsiktig ringen av. Pynt med friske bær og eventuelt et lett melisdryss, sjokoladehjerter eller annet søtt.

Kokosbunn (uten nøtter)

  • 4 eggehviter
  • 1 ts sitronsaft
  • 2 ½ dl sukker ev h2dl sukrinmelis for sukkerfri
  • ½ ts bakepulver
  • 2 ½ dl kokos

Slik gjør du:

Visp eggehviter og sitron til en stiv masse. Tilsett sukrinmelis i 2-3 omganger under vipsingen. Vend inn bakepulver og kokos. Dekk bunnen i en form 22-24 cm med bakepapir, smør kanten. Hell i røren. Stek på nederste rille i varm stekeovn ved 170 grader i ca. 40 minutter.

Fyll: Velg sukrin melis og eventuelt sjokolade uten sukker eller hakkede nøtter.

Mandelbunn med dadler uten egg

Oppskriften er fra Grønn matportal

  • 3 dl mandler
  • 4-5 dadler uten stein
  • Eventuelt 1 ts sitronsaft
  • Eventuelt ½ ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Kjør sammen alle ingrediensene i en foodprocessor . Trykk ut i en kakeform 16/18 cm, bunnen kledd med bakepapir og sett i fryseboks 3-4 timer. Legg på ønsket fyll, se tips i de andre oppskriftene.