Stekt skrei servert med brandade og baconsmør

Du får også oppskriften på sprøstekte torsketunger servert med remulade - perfekt som forrett.

Brandade er potetmos laget av mandelpotet eller gulløye og lettsaltet avskjær av skrei. Nederst i artikkelen finner du oppskriften på sprøstekte torsketunger.

Stekt skrei med brandade og baconsmør

Skrei:

  • Ca. 1 kg benfri ryggfilet av skrei med skinn
  • Ca. 150 g avskjær fra skrei
  • Til salting grovt havsalt
  • Olje til steking

Dryss et godt lag med grovt salt på kjøttsiden fileten og la ligge å trekke smak i 15-20 minutter. Skyll av under rennende kaldt vann. Klapp/tørk av fileten med kjøkkenpapir. Skjær skreifileten i serveringsstykker.

Dryss 150 g av skrei avskjæret med salt og la ligge i ca. 20 minutter. Skyll av saltet.

Baconsmør:

  • Ca. 150 g bacon i små treninger
  • 100 g usaltet smør
  • 1 ss soyasaus
  • 1 finhakket sjalottløk og eventuelt 1 fedd finhakket hvitløk
  • ¼-½ ts finrevet frisk ingefær
  • Eventuelt 2-3 ts sweet chilisaus
  • Finhakket persille, dill eller gressløk

Sprøstek baconbitene. Smelt og brun smøret i en liten kasserolle til det blir nøttebrunt, men ikke brent, dette går raskt. Tilsett soyasaus, sprøstekt bacon, finhakket sjalottløk, eventuelt hvitløk og frisk ingefær. Finhakkede urter tilsettes rett før servering.

Brandade:

  • 6-8 mandelpoteter (ca. 500 g ferdig skrelte)
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 150-200 g saltet avskjær fra skreien (dryss avskjær med 1-2 ts salt)
  • Ca. 1 ½ dl olivenolje, eventuelt litt varm melk
  • Pepper, eventuelt litt salt og saft av presset sitron

Rens og del poteter i biter og kok møre i usaltet vann sammen med hvitløk. Tilsett skrei avskjær de siste 4-5 minutter. Hell av mesteparten av kokevannet. Mos sammen de kokte potetene og den saltede skreien og rør inn olje. Smak til med pepper og eventuelt litt salt og presset sitron. Blir brandaden for tykk tilsett til varm melk.

Stekt skrei:

Varm olje i pannen. Legg godt tørket skei med skinnsiden ned i pannen, tilsett smør stek 4-6 minutter på skinnsiden til skinnet er sprøtt. Snu og tilsett litt mer smør og stek ca. 2 minutter på kjøttsiden, avhengig av tykkelse på fiskestykkene.

Servering: Server den stekte skreien på en «seng» brandade/potetmos og fordel baconsmøret rundt.

Sprøstekte torsketunger servert med remulade

Beregn 3-4 torsketunger pr person, avhengig av størrelse

  • 12-15 torsketunger
  • 3 ss hvetemel
  • Salt, pepper
  • 1 egg
  • 4-5 ss malt tørket brød/strøkavring
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • Smør til steking

Start med å lage remulade, se egen oppskrift.

Skyll, rens og tørk og torsketungene. Vend torsketungene først i hvetemel tilsatt salt og pepper, så i halvpisket egg og til slutt i strøkavring. Brun torsketungene i klaret smør og la dem ettersteke ved svak varme i 6-8 minutter eller friter i nøytral olje til de er sprø gyllne og gjennomstekte.

Remulade: Majones smakt til med finhakket sylteagurk, karri og eventuelt litt lake fra sylteagurk.