Hønsefrikassé i karrisaus

Hønsefrikassé er en klassiker som aldri går av moten. Tar litt tid å lage, men det er det verdt!

Høns finnes som regle kun fryst. Tines best i kjøleskap. Beregn ca. 250 g pr person. Høne kan byttes ut med en stor kylling, eller lår og bryststykker av kylling. Disse trenger kortere trekketid enn en hel høne, dvs ca. 40-50 minutter, avhengig av størrelsen på stykkene. Stor kylling koster litt mer en høns.

Dette trenger du:

Til 4-6 personer

  • 1 høne
  • Vann til koking
  • 1 ½ ts salt
  • Hel pepper
  • 1 laurbærblad
  • 2 sjalottløk delt i båter
  • 3 gulrøtter
  • 2 persillerøtter og/eller 2-3 skiver sellerirot
  • 1 blomkål
  • 1 liten purre

Saus:

  • Ca. 8 dl kraft
  • 3 ss mykt smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 dl matfløte
  • 1-2 ts karri
  • Salt, pepper
  • Frisk eller tørket dill, gressløk og persille

Slik gjør du:

Frossen høne tines best i kjøleskapet natten over. Hønen kokes hel i 2–2 ½ timer, tiden er avhengig av størrelsen på hønen.

Legg opptint høne i en kjele, tilsett vann til det dekker hønen. Kok opp og skum. Tilsett salt, pepper, laurbærblad og sjalottløk delt i to. Kok opp og la kjøttet trekke ved ca. 80 grader i 2-2 ½ time. Når lårbenet eller vingebenet løsner lett er kjøttet mørt og fint. Rens grønnsakene og del i mindre biter og la dem koke med kjøttet de siste 15-20 minuttene. Blomkål/brokkoli og purre trenger kortere trekketid enn gulrøtter og sellerirot. Grønnsakene kokes knapt møre.

Sausen lages i en egen gryte. Sil opp ca. 8 dl kraft. Rør sammen mykt smør og hvetemel og visp denne blandingen inn i den kokende kraften. Tilsett matfløte, kok opp og la sausen trekke 8-10 minutter. Smak til med karri, salt, pepper og urtegrønt.

Ta opp hønsebitene, rens og del i serveringsstykker. Hell den varme sausen over kjøtt og grønnsaker ved servering.

Tips: Rester av hønsekjøtt og kraft kan brukes i en suppe eller i en salat. Avkjølt hønsekjøtt og kraft er fint å fryse. Frys hver for seg, det gjør det enklere å bruke senere til salater eller supper. Et godt tips er å koke inn hønsekraften som blir igjen, til den får en konsentrert smak, kok uten lokk og kok inn til ca. ½ mengde. Avkjøl og frys ned. Fin å bruke til sauser og supper.

Relatert