Salat med andeconfit og honningdressing

Christer Rødseth lager en nydelig salat og topper det hele med friterte valnøtter.

Dette trenger du:

Til 4 personer

  • 4 andelår eller kyllinglår
  • Litt salt
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 liter nøytral olje
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss honning
  • Saften av ½ sitron
  • 1,5 dl olivenolje
  • 4 skiver brioche eller annet brød du selv liker
  • 2 hjertesalat
  • 1 liten neve feldtsalat
  • 200 g aspargesbønner
  • 5-6 reddiker
  • 1 pære
  • 4 plommer om du har det tilgjengelig
  • 100 g valnøtter
  • 100 g sukker
  • En klype salt
  • Vann
  • Olje til fritering

Slik gjør du:

Salte andelårene i 10 minutter med finsalt og legg i en kjele. Ha i hvitløksfedd og dekk med nøytral olje. Kok det opp og sett i ovn på 160 grader i ca. 2 timer. Ta så lårene ut av la de kjøle seg ned, eller legg de på stekebrett med papir for å gi litt farge i stekeovn på 200 grader i 8-10 minutter.

Pisk sammen sennep, honning og sitronsaft. Spe i olje til en tykk dressing. Forvell aspargesbønnene i 20 sekunder i lettsaltet vann og kjøl ned raskt i kaldt vann.

Ha valnøtter, sukker og litt salt i en kjele. Dekk med vann og kok til en temperatur på 116 grader (til sukkerlaken har tyknet). Sil så sukkerlaken av nøttene og spre nøttene på et bakepapir. Varm en kjele med solsikkeolje (jeg anbefaler ikke at du bruker mer enn 5 dl olje). Varm oljen til 180 grader. Du kan sjekke det ved å stikke en trepinne ned i olje, freser den er oljen varm nok. Ha i halvparten av nøttene og friter til de er gylne, ta de raskt ut og avkjøl på bakepapir. Når de er kalde blir de helt sprø og har søt-salt og nydelig smak.

Riv hjertesalaten i biter og ha i en bolle med feldsalat, aspargesbønner og tynne skiver av reddik. Smak til med dressingen og eventuelt litt ekstra salt, pepper og sitronsaft. Grill brødskivene i en grillpanne eller i en brødrister. Legg skiven i bunnen på en tallerken og legg andelår oppå. Legg så salaten rundt skiven. Dryss over valnøtter og evtentuelt noen ekstra reddikskiver.

Tips: Kok gjerne flere andelår eller kyllinglår og ha i fryseren etterpå. Det er superenkelt å ta opp og bruke i supper, salater etc.

Et annet godt tips for å få opp metningen i salaten er å servere med posjert eller bløtkokt egg.

Relatert