Shakshouka - egg i krydret tomatsaus

Prøv denne smakfulle retten hvor egg serveres i en smakfull tomat- og grønnsakssaus.

Dette er en spesialitet fra Nord-Afrika og Midtøsten. Denne oppskriften fikk jeg av den israelske tv-kokken Gil Hovav, da han var på besøk i God morgen Norge kjøkkenet.

Dette trenger du:

Til 4 -5 personer

  • 1 stor løk
  • ½ dl olivenolje
  • 1 stor rød paprika
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 rød chili, finhakket uten frø, eventuelt ½-1 ts tørket chilipulver
  • 4 ss tomatpuré
  • Ca. 800 g hermetiske knuste tomater
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts malt spisskum
  • ½ ts malt koriander
  • Salt, pepper, smak eventuelt til med sweet chili eller sweet ingefær saus
  • 1 ss støtt spisskum (eventuelt knust karve)
  • 4–5 egg
  • Eventuelt fetaost i terninger til topping

Slik gjør du:

Rens og skjær løk og paprika i tynne strimler/skiver. Ha olje i en stekepanne, tilsett løk og la løken surre til løken er myk. Tilsett finhakket hvitløk og chili. La det surre videre i 2-3 minutter før paprikapulver, spisskum, koriander og tomatpuré tilsettes. Rør om og la trekker 3-4 minutter før hermetiske tomater tilsettes. Kok videre i 5-6 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker og la retten småkoke/trekke i 15-20 minutter til en fyldig stuing. Rør om en gang imellom slik at det ikke legger seg ved i bunnen. Smak til nok en gang med salt, pepper og eventuelt krydder.

Bruk en skje og lag 4 eller 5 «fordypninger« i den tykke tomatsausen. Knekk et egg i hver fordypning. Legg på lokk og la retten trekke i 10-15 minutter, til eggene har koagulert (plommen kan gjerne være litt bløte i midten). Dryss eventuelt på smuldret fetaost og rikelig med frisk koriander eller bladpersille ved servering.

Bruk en stekespade og løft opp egg med tomatsaus på tallerken og server eventuelt med salat, couscous eller ris til lunsj eller middag. Gode skiver brød dyppe til å dyppe i den smakfulle sausen og eggeplommene hører også med.

Tips: Denne retten servers ofte til frokost, eventuelt med brød som tilbehør.

Relatert