Salade Niçoise servert med brytebrød

Salade Niçoise er en klassisk fransk salat med egg og tunfisk. Salaten serveres med et nystekt brytebrød.

Denne klassiske, franske salaten har navnet sitt fra byen Nice i Provence området. Oppskriften er til 4-5 personer.

Salade Niçoise

Dette trenger du:

  • 4 egg
  • 4 poteter
  • Ca. 150 g sukkererter eller aspargesbønner
  • 1-2 boks tunfisk i olje
  • 4 tomater
  • ½ slangeagurk
  • 1 rødløk (rens, del i skiver eller båter og legg i iskaldt vann, løken blir sprø og litt mildere på smak)
  • Sorte oliven, kapers
  • Salat
  • Eventuelt 8 -10 ansjosfileter

Dressing:

  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 ss dijonsennep
  • 1 fedd hvitløk
  • Eventuelt ½ ts honning
  • Ca. 1 dl virgin olivenolje
  • Grovmalt pepper

Slik gjør du:

Kok eggene i 6-8 minutter til de er «smilende». Legg eggene i rennende, kaldt vann til de er helt avkjølt. Skrell eggene og del dem i båter.

Kok poteter og la sukkerertene koke med de siste 2-3 minuttene. Avkjøl sukkerertene i kaldt vann, da holder de seg sprø. Skrell potetene, avkjøl litt. Del poteter i skiver og anrett i en vid salatbolle eller serveingsfat, sammen med sukkererter, tunfisk (hell av oljen), tomater i båter, slangeagurk i terninger, rødløk i skiver, oliven, kapers og grovt revet salat. Bland alt lett sammen og legg ansjos, eggebåter og basilikum på toppen.

Dressing: Bland sammen sennep, hvitvinseddik, finhakket hvitløk og honning. Visp inn olje. Smak til med salt og pepper. Fordel dressingen over salaten like før servering.

Brytebrød

Dette trenger du:

  • 5 dl lunkent vann
  • 1 l hvetemel
  • 1-2 dl linfrø ev solsikkefrø
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du:

Bland sammen det tørre, tilsett vann og elt sammen til en klissete deig. Tilsett olje helt mot slutten. Sett til heving i ca. 1 time. Bruker du kaldt vann kan deigen heve i 6-8 timer.

Fordel deigen over på et stekebrett, klapp den ut til 2-3 cm høyde. Bruk en bakespatel og rut opp i rundstykke firkanter, dypp bakespatel i litt olje, så går rutingen bedre. Stek på midterste rille i varm stekeovn 220 grader i 15-20 minutter, til brytebrødet er gyllent.