Bestemors middag med dessert

Hjemmelagde kjøttkaker er en klassiker. Server med en fyldig brun saus, stuet kål og poteter. Til dessert er det sagopudding med rød saus.

Kjøttkaker med brun saus

Dette trenger du:

  • 500 g kjøttdeig (kald fra kjøleskapet)
  • 1 ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • ¼ ts malt ingefær
  • ¼ ts malt muskat
  • 2 ½ ss potetmel
  • Ca. 2 dl kald melk eller vann
  • Flytende Melange til steking*
  • 5-6 dl kraft/buljong til å trekke kjøttkakene i

Brun saus:

  • 2 ½ ss Flytende Melange*
  • 2 ss hvetemel
  • Ca. 5 dl kraft fra kjøttkakene
  • Salt, pepper

Tips: Valgfri smakstilsetting er 1 brunet løk i båter, 1-2 ss solbærsaft eller rørte tyttebær, 2-3 ss rømme/fløte eller 2-3 skiver geitost.

Kjøttdeig og melk/vann bør være kalde for best resultat.

Slik gjør du:

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speeing. Form farsen til runde kaker og stek i margarin i varm stekepanne. Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la trekke i 15-20 minutter.

Brun margarin og hvetemel i en gryte/kasserolle ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper og ønsket smakstilsetning.

Server med kokte melne poteter, kålstuing og rørte tyttebær.

Kålstuing

Dette trenger du:

  • Ca. ½ kg hodekål (hvitkål)
  • Vann + salt til koking

Hvit saus:

  • 1 ss flytende Melange*
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • Salt, muskatnøtt

Slik gjør du:

Rens og skjær kål i ca. 1 ½ cm treninger/bite og kok møre i lettsaltet vann i 15-20 minutter. Hell av kokevannet. Lag hvit saus, smelt margarin og rør inn hvetemel, spe med melk. Kok opp og la trekke i 8-10 minutter. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.

Sagopudding servert med rød saft

Dette trenger du:

  • 8 dl melk
  • 1 dl sagogryn
  • 2 ss sukker
  • 1 splittet vaniljestang
  • ½ sitron
  • 1 egg

Slik gjør du:

Kok opp melk, sagogryn, sukker og splittet vaniljestang. Kok til grynene er møre 7-8 minutter. Tilsett eventuelt revet skall av sitron. Trekk kasserollen vekk fra platen. Halvpisk egget og rør det inn i grøten. Hell over i porsjonsglass eller serveringsbolle, dryss litt sukker på toppen for å unngå skorpe. Avkjøl.

Tips: Pisket krem kan vendes inn i avkjølt grøt for en kremet sagodessert.

Oppskrift semulepudding, les på pakken med semulegryn.

Rød saus:

Ca. 4 dl rød saft, gjerne solbærsaft eller kirsebærsaft, smakt til med litt vann til en sterkere smak enn om du skulle drikke den. Hell i en kasserolle og kok opp. Rør ut ½ ss potetmel i 1-2 ss vann. Hell i en tynn stråle i den varme sausen, mens du rører hele tiden. Kok til det kommer en boble. Trekk kasserollen vekk fra platen. Hell sausen over i en mugge og dryss med litt sukker på toppen for å unngå snerk.

*I samarbeid med produktplassering