Fiskegrateng servert med gulrot- og epleråkost
Fiskegrateng er en klassiker og super restemat. Denne lages med hvit saus og makaroni.
Se tips til fiskegrateng uten melk, gluten og egg. Oppskriften er til 4-6 personer.
Dette trenger du:
- Ca. 600 g kokt fisk uten skinn eller ben
- Ca. 100 g ukokt makaroni, kan eventuelt erstattes med ekstra med fisk
Gratengsaus:
- 1-2 sjalottløk
- 2-3 ss smør
- 3 ss hvetemel eller maisennamel for glutenfri (maisennamel røres ut i melken/melkefri)
- Ca. 5 dl melk, eventuelt blandet med fiskekraft, eventuelt melk som tåles
- Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt
- 2 egg, plommer og hviter hver for seg (fri for egg erstatt egg med 2 ss bakepulver)
- Til dryss: Strøkavring/malt brød eller glutenfrittmalt brød/strøkavring, eventuelt revet ost
Slik gjør du:
Varm ovnen til 200 grader. Smør en ildfast form. Kok makaroni, knapt mør, gjerne 1-2 minutter mindre koketid enn angitt på pakken. Trekk fisken i lettsaltet vann 2-3 minutter, fisken bør ikke koke i stykker. Fiskekraften brukes i sausen. Ta opp fisken og la den renne godt av seg.
Surr finhakket sjalottløk i smør til løken er blank. Rør inn hvetemel og spe med melk og fiskekraft til en fyldig saus, la trekke 3-4 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt revet muskatnøtt. Trekk kasserollen vekk fra platen.
Skill eggeplommer og hviter. Stivpisk eggehvitene. Rør eggeplommene inn i sausen. Vend inn godt avrent makaroni, godt avrent fisk og eggehviter inn i sausen, bruk en slikkepott. Hell over i en smurt ildfast form.
Glutenfri og fri for egg, rør ut maisennamel og bakepulver i melk/rismelk/vann. Kok opp sausen under omrøring. Smak til med salt, pepper og finrevet muskatnøtt. For de som tåler egg, avkjøl sausen litt, vend inn 3 eggeplommer og stivpiskede eggehviter. Tilsett den kokte fisken og makaroni og vend lett om. Fyll i en smurt form. Dryss over strøkavring/eventuelt glutenfritt finrevet brød.
Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 40-50 minutter. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom. Steketid er avhengig om formen er 5-6 cm høy eller 10-12 cm høy (litt lenger tid).
Server med kokte poteter, råkost av revne gulrøtter og revet eple og en dressing av presset sitronsaft og litt honning eller noen sukkerkorn.
Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk. Rå fisk vil gi fra seg væske. Tilsett 1 ss hvetemel/glutenfritt og 2 ts maisennamel ekstra i sausen og stek fiskegratengen 6-8 minutter lengre. Rå fisk i biter tilsettes direkte i den hvite sausen.
Piske mykt (ikke smeltet) smør med litt sitronsaft til lyst og luftig, rør inn finhakket persille, dill eller gressløk.