Stekt torsk og ovnsbakt ørret

Torsk serveres med blomkålris og soyasmør. Ørret serveres med brokkoliris med sursøte smaker.

Tips: Torsk kan byttes ut med sei eller andre typer fisk. For glutenfri, bruk glutenfri soyasaus. For melkefri erstatt smør med margarin uten melk eller bruk olje.

Stekt torsk med blomkålris og soyasmør

Dette trenger du:

  • Ca. 800 g torskefilet
  • 2-3 ts salt
  • Olje, eventuelt litt smør til steking

Blomkålris:

  • 1 stort blomkålhode eller 2 mindre
  • 2-3 ss finhakket sjalottløk (sløyfes, eventuelt erstattes med finsnittet purre eller vårløk)
  • 2 ss hakket persille
  • 2 ss balsamicoeddik
  • Ca. ½ dl olivenolje
  • Saft fra ½ sitron
  • Salt, pepper

Soyasmør:

  • 1 ½ dl usaltet smør, lett brunet
  • ½ dl soyasaus
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • Eventuelt ½ ts finhakket rød chili og ½ ts finhakket frisk ingefær for ekstra smak
  • 1 ss hakket bladpersille/kruspersille

Slik gjør du:

Dryss fiskefileten med salt og la fisken ligge i 15-20 minutter. Skyll av saltet, tørk av fileten og la den om mulig ligge kaldt 30-40 minutter. Dette gir god smak og fiskekjøttet blir fastere. Mens torsken ligger med salt forbered tilbehøret. Torsk med skinn, skrap skinnsiden på torsken med en skarp kniv, før det drysses ses med salt. Steke med skinnsiden ned, snu eventuelt de siste minuttene. Torsk kan også stekes i varm stekeovn ved 180 grader i 10-15 minutter, avhengig av tykkelsen på skivene.

Tilbehør:

Soyasmør: Brun smøret til det blir nøttebrunt uten å bli brent. Bland inn soyasaus, finhakket hvitløk, sjalottløk, chili, ingefær og urter. Varm opp, sausen må ikke koke.

Blomkålris: Riv det hvite av blomkålen på den grove siden på råkostjernet. De grønne bladene se tips. Surr revet blomkål i stekepanne med litt smør eller olje i 1-2 minutter til blomkålen er knapt mør. Anrett på tallerken fordel over soyasmør.

Tips: Ta vare på de grønne blomkålbladene , forvell og av kjøl. Skjør opp og bruk en salat frys ned til senere bruk i for eksempel suppe.

Stekt ørret servet med brokkoli ris

Stek ørret (laks kan også brukes) som beskrevet for torsk. Laks/ørret drysses kun med salt når den stekes i stekepannen eller ovnsbakes ved 200 grader i stekeovn. (litt varmere ovn enn til torsk).

Brokkoliris: Ris brokkoli på den grove siden av råkostjernet, plukk gjerne av noen små buketter og bland inn i den revne brokkolien.

Surr blandingen i en middels varm panne med 1-2 ss olje, saft av ½ sitron i 1 maks 2 minutter, bare slik at den får en frisk grønnfarge. Smak med 1 ss sweet chilisaus eller sweet ingefærsaus eller 1 ts flytende honning smakt til med 1 ts finrevet frisk ingefær og noen dråper lime eller sitron. Dryss med frisk koriander for en asiatisk smak eller med gressløk eller persille.