Gul linsegryte
Dette er en smakfull og mettende vegetargryte som er rask å lage og lett å like. Den er fri for både melk og gluten.
Oppskriften er hentet fra kokeboken «En skikkelig digg kokebok 2» av vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren.
Nøtter kan sløyfes for de som ikke tåler nøtter.
Dette trenger du:
- 2-3 ss kokosolje (finnes i fast form i glass, eller annen nøytral olje)
- 1 «tommelstor» bit frisk ingefær finrevet 2-3 ts (Råd fra Wenche- ingefær er sterk, smak deg fram)
- 1 finhakket løk
- 3 fedd finhakket hvitløk
- 3-5 ts grønn thai currypaste, smak deg fram
- 5 dl kokoskrem
- 1 ts malt gurkemeie
- 1 ts karri
- Pepper
- 1 pk (230 g) hermetiske grønne eller røde linser, eller om du koker selv.
- 1 ss tamari (en type japansk soyasaus mørkere i farge, rikere på smak og litt mindre salt eller soyasaus)
- ½ ss lønnesirup
- Saft av 1 sitron
- Eventuelt et par «never» frisk spinat
Tilbehør, velg det dere liker:
- Frisk koriander
- Frisk chili
- Limebåter
- Grovhakkede cashewnøtter
- Ris, quinoa eller nanbrød
Koriander dressing:
Rør sammen finhakket frisk koriander med stilker, 1 fedd finhakket hvitløk, 1 ss rødvinseddik eller saft fra ½ lime, 4 ss olivenolje og smak til med salt, ca. ½ ts.
Slik gjør du:
Begynn med tilbehøret, velg ris eller quinoa og kok etter anvisning på pakken. Lag koriander dressing.
Varm olje i en middels stor kasserolle/gryte. Tilsett finrevet ingefær, finhakket løk og hvitløk. La det frese under omrøring i 2-3 minutter. Tilsett currypaste (begynn med liten mengde og øk eventuelt når du skal smake til). Rør godt om slik at den blander seg med løk og ingefærblandingen, la frese 2-3 minutter. Tilsett resten av ingrediensene med unntak av fersk spinat. Kok opp og la trekke i minst 5 minutter, gjerne 10-20 minutter. Rør om en gang imellom. Rør inn frisk spinat rett før servering.
Server gryteretten med ønsket tilbehør.