Gul linsegryte

Dette er en smakfull og mettende vegetargryte som er rask å lage og lett å like. Den er fri for både melk og gluten.

Oppskriften er hentet fra kokeboken «En skikkelig digg kokebok 2» av vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren.

Nøtter kan sløyfes for de som ikke tåler nøtter.

Dette trenger du:

  • 2-3 ss kokosolje (finnes i fast form i glass, eller annen nøytral olje)
  • 1 «tommelstor» bit frisk ingefær finrevet 2-3 ts (Råd fra Wenche- ingefær er sterk, smak deg fram)
  • 1 finhakket løk
  • 3 fedd finhakket hvitløk
  • 3-5 ts grønn thai currypaste, smak deg fram
  • 5 dl kokoskrem
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 1 ts karri
  • Pepper
  • 1 pk (230 g) hermetiske grønne eller røde linser, eller om du koker selv.
  • 1 ss tamari (en type japansk soyasaus mørkere i farge, rikere på smak og litt mindre salt eller soyasaus)
  • ½ ss lønnesirup
  • Saft av 1 sitron
  • Eventuelt et par «never» frisk spinat

Tilbehør, velg det dere liker:

  • Frisk koriander
  • Frisk chili
  • Limebåter
  • Grovhakkede cashewnøtter
  • Ris, quinoa eller nanbrød

Koriander dressing:

Rør sammen finhakket frisk koriander med stilker, 1 fedd finhakket hvitløk, 1 ss rødvinseddik eller saft fra ½ lime, 4 ss olivenolje og smak til med salt, ca. ½ ts.

Slik gjør du:

Begynn med tilbehøret, velg ris eller quinoa og kok etter anvisning på pakken. Lag koriander dressing.

Varm olje i en middels stor kasserolle/gryte. Tilsett finrevet ingefær, finhakket løk og hvitløk. La det frese under omrøring i 2-3 minutter. Tilsett currypaste (begynn med liten mengde og øk eventuelt når du skal smake til). Rør godt om slik at den blander seg med løk og ingefærblandingen, la frese 2-3 minutter. Tilsett resten av ingrediensene med unntak av fersk spinat. Kok opp og la trekke i minst 5 minutter, gjerne 10-20 minutter. Rør om en gang imellom. Rør inn frisk spinat rett før servering.

Server gryteretten med ønsket tilbehør.

Relatert