Røkt torsk servert med stuede rotgrønnsaker og eggesmør
I denne oppskriften kan du bruke røkt torsk, kolje eller kveite. Server med tradisjonelt tilbehør som grønnsakstuing, eggesmør og poteter.
Denne oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du:
- Røkt torsk med skinn, beregne 180-200 g pr person (røkt kolje med skinn og ben beregne 225-250 g per person)
- Usaltet vann til trekking
- Poteter
Stuede rotgrønnsaker:
- 2 skiver sellerirot
- 2 gulrøtter
- 1 persillerot
- 1-2 skiver kålrot
- ½ purre
- 2-3 dl vann
- 2 ss smør
Saus:
- 2 dl grønnsakkraft
- 2 dl melk
- 2 ss hvetemel
- 1-2 ss smør (kan sløyfes)
- Salt, pepper
Eggesmør :
- 2-3 egg
- Ca. 200 g smeltet smør
- Rikelig med hakket persille
- Grovmalt pepper
Slik gjør du:
Kok poteter. Fortsett med grønnsakene. Rens og skjær grønnsakene i terninger og kok dem knapt møre i vann tilsatt litt smør. Purren får trekke med de siste 2-3 minuttene. La grønnsakene renne godt av seg. Ta vare på grønnsakkraften og kok den opp sammen med halvparten av melken. Visp hvetemelet ut i resten av melken og hell i den kokende kraften under omrøring. Sausen skal få en fyldig konsistens. Kok opp og la sausen trekke 8-10 minutter. Smak til med smør (valgfritt), sennep, salt og pepper.
Fortsett med eggesmør. Kok eggene i 8-9 minutter. Skrell og del/grovhakk og tilsett i smeltet smør. Smak til med litt sitron, hakket persille og eventuelt litt grovmalt pepper.
Trekk fisken. Kok opp rikelig med vann til fisken. Legg i fiskeskivene og la trekke til fiskekjøttet løsner fra bena 7-9 minutter. Trekketid avhengig av tykkelsen/størrelsen på fiskestykkene.