Røkt torsk servert med stuede rotgrønnsaker og eggesmør

I denne oppskriften kan du bruke røkt torsk, kolje eller kveite. Server med tradisjonelt tilbehør som grønnsakstuing, eggesmør og poteter.

Denne oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • Røkt torsk med skinn, beregne 180-200 g pr person (røkt kolje med skinn og ben beregne 225-250 g per person)
  • Usaltet vann til trekking
  • Poteter

Stuede rotgrønnsaker:

  • 2 skiver sellerirot
  • 2 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1-2 skiver kålrot
  • ½ purre
  • 2-3 dl vann
  • 2 ss smør

Saus:

  • 2 dl grønnsakkraft
  • 2 dl melk
  • 2 ss hvetemel
  • 1-2 ss smør (kan sløyfes)
  • Salt, pepper

Eggesmør :

  • 2-3 egg
  • Ca. 200 g smeltet smør
  • Rikelig med hakket persille
  • Grovmalt pepper

Slik gjør du:

Kok poteter. Fortsett med grønnsakene. Rens og skjær grønnsakene i terninger og kok dem knapt møre i vann tilsatt litt smør. Purren får trekke med de siste 2-3 minuttene. La grønnsakene renne godt av seg. Ta vare på grønnsakkraften og kok den opp sammen med halvparten av melken. Visp hvetemelet ut i resten av melken og hell i den kokende kraften under omrøring. Sausen skal få en fyldig konsistens. Kok opp og la sausen trekke 8-10 minutter. Smak til med smør (valgfritt), sennep, salt og pepper.

Fortsett med eggesmør. Kok eggene i 8-9 minutter. Skrell og del/grovhakk og tilsett i smeltet smør. Smak til med litt sitron, hakket persille og eventuelt litt grovmalt pepper.

Trekk fisken. Kok opp rikelig med vann til fisken. Legg i fiskeskivene og la trekke til fiskekjøttet løsner fra bena 7-9 minutter. Trekketid avhengig av tykkelsen/størrelsen på fiskestykkene.